c S
Dnevne novosti

Ministar Grubeša prebacivanje Radića u Hrvatsku smatra uobičajenom praksom

07.11.2018 07:30 MOSTAR, 6. studenoga 2018. (Hina), Ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša nazvao je u utorak uobičajenom praksom svoju odluku o odobravanju izdržavanja kazne u Hrvatskoj optuženom za ratne zločine nad Bošnjacima, bivšem zapovjedniku HVO-a u Mostaru Marku Radiću, nakon što je Županijski sud u Zagrebu preinačio njegovu kaznu.

Županijski sud u Zagrebu prošli je tjedan preinačio presudu te je smanjio kaznu nekadašnjem zapovjedniku Hrvatskoga vijeća obrane s 21 godina na koliko ga je osudio Sud BiH na 12,5 godina zatvora jer je odbacio kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata.

Vlasti BiH su u listopadu udovoljile Radićevom zahtjevu i odobrile nastavak odsluženja kazne u Hrvatskoj. Radića je Sud BiH pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata.

“U konkretnom slučaju, osuđena osoba je podnijela molbu za nastavak izdržavanja kazne u Republici Hrvatskoj i nijedno tijelo u BiH nije imalo pravo spriječiti podnošenje takvog zahtjeva, jer je to pravo osuđene osobe utvrđeno navedenim ugovorima, a ocjenu uvjeta za nastavak izdržavanja kazne u drugoj državi je ocijenio sud koji je odlučivao o priznavanju strane sudske presude", naveo je u reagiranju ministar Grubeša. Grubeša je dodao kako ovaj slučaj nije prvi te da predstavlja uobičajenu praksu između država. 

“Kod ovakvog stanja stvari uobičajena praksa između država je da se prihvati odluka suda druge države, jer se na taj način izgrađuje dalje povjerenje među državama u području pružanja međunarodne pravne pomoći, što je i cilj navedenih ugovora, pa je na taj način odlučeno i u ovom slučaju", pojasnio je svoju odluku ministar Grubeša. Dio medija, bošnjačkih stradalničkih udruga i sam Grubešin zamjenik Nezir Pivić osudili su odluku o odobravanju Radiću da izdržava kaznu u Hrvatskoj.