c S
Dnevne novosti

Pankretić: nema zabrane uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda

12.06.2009 13:02 ZAGREB, 12. lipnja 2009.(Hina), Hrvatska nije zabranila uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, radi se samo o siru gaudi na kojeg bi se mogle uvesti veće uvozne carine, izjavio je danas u Zagrebu ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.
"Nema zabrane uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda", rekao je Pankretić na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskom povjerenicom Mariann Fischer Boel održanoj na marginama dvodnevne međunarodne konferencije Poljoprivreda i proširenje.

Dodao je da se radi samo o siru gaudi, na kojega bi se mogle uvesti veće uvozne carine. Uvođenje privremene mjere zabrane uvoza mliječnih proizvoda, posebice sira, jučer je najavio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec nakon razgovora predstavnika Vlade i poljoprivrednika koji su u srijedu i u četvrtak u Zagrebu prosvjedovali zbog nezadovoljstva stanjem u poljoprivredi.

"Zatvaranje granica ili postavljanje zabrana ne bi bilo usklađeno s hrvatskim obvezama", a i Svjetska trgovinska organizacija (WTO) obično ocjenjuje da takvi potezi narušavaju tržišno natjecanje, kazala je povjerenica Fischer Boel.

Na pitanje predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića jesu li potpredsjednici vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec obećali u četvrtak poljoprivrednicima iz Hrvatske, koji su prosvjedovali ispred ministarstva u Zagrebu, nešto što ne mogu ispuniti, Pankretić je kazao: "Ne vjerujem da bi obećali nešto što ne mogu ispuniti". "Ministarstvo poljoprivrede novaca nema, a ako je netko dao obećanje, onda valjda ima novac", rekao je Pankretić.

Pankretić je naglasio da je Vlada prošli tjedan utvrdila prijedlog novog zakona o potporama poljoprivrednom sektoru, puno bliži onome što EU ima danas, izrazivši nadu da će se o tome raspravljati već sljedeći tjedna u parlamentu. Fischer Boel je također naglasila da je ključno mijenjati sustav isplate poljoprivrednicima.

U okviru reforme Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) 2003., pojasnila je, uveden je novi način potpore poljoprivrednicima koji nije vezan uz količinu proizvodnje. Dodala je također da poteškoće u mliječnom sektoru nisu hrvatski ili europski problem već su globalno cijene niže nego ranije. Pritom, otkupne cijene u Hrvatskoj dvostruko su više nego u EU jer su i proizvodne cijene niže u EU, naglasila je povjerenica.