c S
Dnevne novosti

Sanader: za dogovor sa seljacima nije potreban rebalans proračuna

12.06.2009 13:42 ZAGREB, 12. lipnja 2009.(Hina), Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas da za realizaciju jučerašnjeg dogovora predstavnika Vlade i seljaka neće biti potreban novi rebalans proračuna, nego će se novac osigurati na stavkama ministarstva financija i poljoprivrede.
"Za ovaj dogovor ministarstva će morati dobro pretresti sve stavke i pronaći sredstva", rekao je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Dodao je da to ne znači novi rebalans proračuna i da će "stavke dobro pretresti" ministarstva financija i poljoprivrede. Sanader je to rekao upitan za komentar izjave predsjednika HSS-a Josipa Friščića da Vlada nema novca za realizaciju dogovora s proizvođačima mlijeka.

Na pitanje zašto na jučerašnjim pregovorima nije bio ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, Sanader je odgovorio da je "kao dobar domaćin cijeli dan bio s europskom povjerenicom za poljoprivredu".

Na pregovorima predstavnika Vlade i poljoprivrednika jučer je dogovorena zaštitna cijena mlijeka od 2,20 kuna po litri za standardnu kvalitetu, najavljeni pregovori s HBOR-om i poslovnim bankama o reprogramu 'poljoprivrednih' kredita, uvođenje mjere privremene zabrane uvoza mliječnih proizvoda, prije svega sira, kao i isplata poticaja za ratarske kulture do zakonom određenog maksimalnog iznosa.

Najavljeni su razgovori o dinamici isplate tih poticaja kao i razgovori o otkupnoj cijeni pšenice.