c S
Dnevne novosti

Njemačka u Ustav uvodi "kočnicu zaduživanja"

15.06.2009 08:07 BERLIN, 12. lipnja 2009.(Hina), Nakon donjeg doma njemačkog parlamenta Bundestaga i gornji dom Bundesrat prihvatio je u petak promjenu njemačkog ustava koji u budućnosti strogo ograničava državno zaduženje.
"Kočnica zaduživanja pridonosi rastu povjerenja građana, gospodarstva i međunarodih financijskih tržišta u dugoročnu stabilnost javnih financija u Njemačkoj", rekao je njemački ministar financija Peer Steinbrueck obrazlažući potrebu promjene njemačkog ustava i unošenje klauzule koja je nazvana "Kočnicom zaduživanja".

On je zaključio da je opterećenje globalnog financijskog tržišta toliko da građani strahuju od mogućnosti državnog stečaja. "Kočnicom zaduživanja činimo nešto za bonitet Savezne Republike Njemačke", zaključio je Steinbrueck. Taj instrument je sastavni dio dugoročne reforme njemačkog federalnog sustava kojem je glavni cilj smanjiti unutarnje zaduženje. Tako se savezne pokrajine od 2020. uopće više ne bi mogle zaduživati.

Na državnoj razini bilo bi moguće zaduživanje samo do granice od 0,35 posto bruto nacionalnog dohotka. Iznimka od tog pravila bile bi prirodne katastrofe ili izvanredne situacije "koje se otimaju kontroli države" te koje "u velikoj mjeru utječu na financijsku ravnotežu države".

Jedna od zadaća "kočnice zaduživanja" je i uspostava "generacijske pravednosti" po kojoj se treba izbjegavati ostavljanje dugova generacijama koje slijede.

Protiv "kočnice zaduživanja" prosvjedovale su neke savezne pokrajine smatrajući da se time preduboko ulazi u financijsku neovisnost pokrajina. Trenutno ukupno zaduženje SR Njemačke iznosi više od 1500 milijardi eura.