c S
Dnevne novosti

Tužitelji za ratne zločine Srbije i BiH u Dubrovniku dogovorili suradnju

15.06.2009 08:12 BEOGRAD, 12. lipnja 2009.(Hina), Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužitelj Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Barašin u petak su, na sastanku u Dubrovniku, u želji da unaprijede dosadašnju suradnju dvaju tužiteljstava utvrdili Platformu o osnovnim načelima međusobne suradnje, izjavio je za Hinu glasnogovornik srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić.
Svrha je Platforme, po Vekarićevim riječima, spriječiti nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina, a predstavnici dvaju tužiteljstava dogovorili su se i o unapređenju suradnje u radu na postojećim predmetima kako bi se izbjegle paralelne istrage.

"Obje strane suglasile su se da rješavaju otvorena pitanja u međusobnoj suradnji kako bi pridonijele procesu pomirenja u regiji, unapređenju međudržavnih odnosa te zadovoljenju pravde za žrtve", kazao je Vekarić. On je dodao da su se strane suglasile nastaviti s razmjenom informacija, i iznalaziti nove načine za unaprjeđenje suradnje kroz zaključivanje Sporazuma o ustupanju dokaza, kao pravnog okvira za to.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti formiranja zajedničkih istražnih timova koji bi poduzimali postupovne i druge radnje u Srbiji i u BiH, kako bi se prikupljali podaci za kazneni progon, o čemu bi svoju konačnu riječ trebali dati predstavnici dviju država.

Susret Vukčevića i Barašina u Dubrovniku organizirao je Ured glavnog pravnog savjetnika ministarstva pravosuđa SAD-a pri veleposlanstvu u Beogradu.