c S
Dnevne novosti

Škrlec: nove direktive iz paketa "Čista energija za sve" korak u pravom smjeru

14.11.2018 07:10 ZAGREB, 13. studenoga 2018. (Hina), Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec ocjenjuje kako je Direktiva o korištenju obnovljivih izvora energije i povećanju energetske učinkovitosti, koju je u utorak podržao Europski parlament, korak u pravom smjeru u ostvarenju ciljeva Pariškog sporazuma o klimi. 
"Znatno veća upotreba obnovljivih izvora energije do 2030. dobar je početak zelene energetske tranzicije koja promiče inovacije i stvara radna mjesta u budućnosti. Direktiva o energetskoj učinkovitosti korak je u pravom smjeru s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti od 32,5 posto do 2030. godine koja će osigurati snažniju zaštitu klime, bolju kućnu izolaciju i korištenje uređaja za uštedu energije što na kraju dana znači više novca u džepovima građana i smanjenje energetskog siromaštva. Europska komisija očekuje 840 000 novih radnih mjesta u građevinskom sektoru, u razvoju i proizvodnji kućanskih aparata za uštedu energije te u znanosti i istraživanju.

Klub zastupnika Zelenih također je uspio osigurati da obvezujući cilj od 0,8 posto godišnje stope uštede energije za krajnje potrošače diljem EU-a stvara sigurnost ulaganja u nove tehnologije", ocjenjuje Škrlec, stoji u priopćenju urteda zastupnika.

Zastupnici u Europskom parlamentu su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili konačni paket mjera "Čista energija za sve" o novim ciljevima EU-a za korištenje obnovljivih izvora energije i veću energetsku učinkovitost, te pravno obvezujuće smjernice za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma o klimi. Energetski paket sadrži dvije direktive i Uredbu o upravljanju energetskom unijom.

Prema novim pravilima najmanje 32 posto energetske potrošnje u EU-u do 2030. godine mora biti iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vjetar. Države članice također trebaju osigurati da najmanje 14 posto goriva u sektoru prometa dolazi iz obnovljivih izvora. Energetsku učinkovitost treba povećati za 32,5 posto do 2030. i olakšati kućanstvima da samostalno stvaraju, spremaju i troše zelenu energiju.

Prema novim pravilima građani i poduzeća uštedjet će na potrošnji, a osim manjih računa za struju doprinijet će smanjenju emisija stakleničkih plinova, napominje se u priopćenju.Po prvi put, Europska unija je napravila korak u smjeru ukidanja specifičnih biogoriva koja pridonose deforestaciji.

Pritisak lobija od vlada Indonezije, Malezije i Tajlanda i industrije palminog ulja odgodio je ukidanje palminog ulja kao biogoriva do 2023. godine. "Potrebna nam je hitna akcija za zaustavljanje uništavanja šuma i uništavanja staništa povezanih s proizvodnjom biogoriva na bazi hrane.

Srećom, uspjeli smo osigurati da više ne postoji izravni europski poticaj koji potiče upotrebu ove vrste goriva.", dodaje Škrlec, zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za industriju, istraživanje i energiju, navodi se u priopćenju.