c S
Dnevne novosti

Dubrovnik: na konferenciji o djelovanju Haškoga suda

15.06.2009 08:15 DUBROVNIK, 12. lipnja 2009.(Hina), Haški sud ispunio je vrlo visoka očekivanja, a danas su u Bosni i Hercegovini (BiH) predmeti grupirani prema događanjima i situacijama te se zna kako je rat zapravo izgledao, ocijenio je predstavnik Tužiteljstva BiH David Schwendiman u poslijepodnevnome dijelu međunarodne konferencije "Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju: utjecaj i nasljeđe", što je danas počela u Dubrovniku.
Shwendiman tako smatra da bez Haškoga suda ne bi danas u BiH bilo ni temelja za rad na kažnjavanju ratnih zločina.

Rukovoditeljica Odjela za promatranje suđenja za ratne zločine Ureda OESS-a u Zagrebu Romana Shweiger izjavila je da je za oko šest stotina ratnih zločina u Hrvatskoj istraga u vrlo ranoj fazi te da se njih gotovo polovica nalaze na županijskim sudovima.

Svoja iskustva iz praktičnoga rada u sklopu radionice o utjecaju Haškoga suda na lokalna suđenja za ratne zločine prenijeli su uvodno i predstavnik Ureda istražitelja Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Daryl Mundis, Okružnoga suda u Beogradu Biljana Sinanović te u ime srpskoga Tužiteljstva za ratne zločine Bogdan Stanković.

Romana Schweiger ocijenila je da, čak ako i nisu uvijek zadovoljena očekivanja vezana za suđenja ratnih zločina, sve dosad učinjeno može pridonijeti procesu razumijevanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Za Daryla Mundisa su pak međusobno djelovanje i suradnja među važnijim stvarima što će ostati nakon njegova gašenja. Rekao je da "pravila MKSJ-a ne moraju biti direktno relevantna za lokalne sudove i ne želimo sugerirati da morate promijeniti domaće zakone o kaznenom postupku, ali možemo sugerirati da barem razmislite o mogućim promjenama".

Po riječima Bogdana Stankovića, Haški sud pozitivno je utjecao na razvoj kaznenoga zakona u Srbiji. Pohvalio je suradnju s kolegama s Haškoga suda, rekavši da su njihovi neposredni kontakti važni u suzbijanju ksenofobije.

Profesor na zagrebačkome Pravnom fakultetu Ivo Josipović posebice je pohvalio sustavnu potporu koju Haški sud daje kolegama u Beogradu.

Dvodnevnu konferenciju "Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju: utjecaj i nasljeđe", organizirali su Pravni fakultet zagrebačkoga Sveučilišta, Matica hrvatska, Ministarstvo pravosuđa RH - Pravosudna akademija i Centar za ljudska prava. Okupila je domaće i međunarodne pravne stručnjake, suce, državne odvjetnike, predstavnike organizacija civilnoga društva za ljudska prava, sociologe, povjesničare i novinare iz Hrvatske, BiH, Velike Britanije, Srbije, Crne Gore, Nizozemske, Makedonije, Kosova i Njemačke.

Održava se uz potporu Ureda OESS-a u Zagrebu te East East programa prekogranične suradnje instituta Otvoreno društvo.