c S
Dnevne novosti

U Osijeku predstavljen prijedlog novog Ovršnog zakona

16.11.2018 07:20 OSIJEK, 15. studenoga 2018. (Hina), Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić kazao je i četvrtak u Osijeku da prijedlog novog Ovršnog zakona donosi velike novine te da iako nije socijalni zakon, u određenom smislu uvodi vladavinu prava jer stavlja dužnika u povoljniji položaj.
Salapić je sudjelovao na okruglom stolu "Što donosi novi Ovršni zakon i kako unaprijediti sustav ovrhe", kojeg je organizirao osječki regionalni ured Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Govoreći o prijedlogu novog Ovršnog zakona Salapić je rekao kako do sada dužnik nije bio na vrijeme obavještavan o dugovanju te nije znao da će biti blokiran. "Mi smo novim prijedlogom Ovršnog zakona predvidjeli da više nitko neće moći biti blokiran, a da nije o tome obavješten na vrijeme.

Ovrhu vraćamo na sud i sud će kontrolirati svaki ovršni postupak", rekao je Salapić. Prema njegovim riječima proširen je krug primanja koja ne mogu biti ovršena - božićnice, regres, socijalne naknade i druga primanja koja radnici primaju mimo osnovne plaće.

Naglasio je da se više neće moći provoditi deložacije zimi te je izbačena fiducija kao oblik osiguranja koja je do sada bila dio Ovršnog zakona. "Uvodimo i moderne metode, dakle elektronsku ovrhu što će smanjiti troškove", rekao je Salapić.

Načelnik sektora za propise građanskog i trgovačkog prava Ministarstva pravosuđa, Igor Vidra, kazao je kako se jedna od važnih novosti odnosi i na poslodavce koje žele rasteretiti. "Po važećem Ovršnom zakonu poslodavci su dužni sudjelovati u ovrsi na način da provode ovrhu na plaći.

Prijedlogom novog Ovršnog zakona se predlaže njih potpuno rasteretiti te obveze i očekujemo da će oni takav prijedlog podržati", rekao je Vidra. Na pitanje novinara kada bi novi zakon mogao stupiti na snagu, odgovorio je kako su promjene u odnosu na postojeći zakon opsežne.

"Treba uzeti u obzir i da se prelazi na elektronički način komunikacije, očekujem da bi novi zakon bi mogao zaživjeti 2020. godine", dodao je Vidra.