c S
Dnevne novosti

Zagreb: Završila konferencija o poljoprivredi i proširenju

15.06.2009 08:34 ZAGREB, 13. lipnja 2009.(Hina), Poljoprivrednici su prije proširenja Europske unije na novih deset članica bili najglasniji u protivljenju članstvu, a poslije su pružili najsnažniju potporu, što je i dobra poruka hrvatskim poljoprivrednicima, rekao je državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu na zatvaranju dvodnevne konferencije o poljoprivredi i EU-u.
"To je poruka našim poljoprivrednicima da se ne moraju bojati ulaska u EU i najbolja potvrda da je izbor europske perspektive za Hrvatsku ispravan", rekao je Josip Kraljičković na kraju međunarodne konferencije Poljoprivreda i proširenje.

Konferenciju na kojoj su sudjelovali predstavnici zemalja članica Europske unije, među kojima i novih zemalja članica te zemalja kandidata i mogućih članica organizirali su predstavnici Europske komisije.

Po riječima državnoga tajnika Kraljičkovića, Hrvatska je na samom pragu ulaza u Europsku uniju i očekuje da do kraja godine zatvori 11. pregovaračko poglavlje o poljoprivredi. Hrvatska intenzivno radi na ispunjavanju mjerila koja su joj postavljena i na dodatnom usklađivanju s propisima i administrativnim zahtjevima Unije, rekao je.

"Spremni smo i na dodatne napore kako bi Hrvatska bila spremna za članstvo u EU-u. Stoga se nadamo da će i Europska unija biti spremna prihvatiti Hrvatsku kao članicu sukladno utvrđenim rokovima". Po riječima državnoga tajnika, Hrvatska je spremna svoja iskustva podijeliti s drugim zemljama koje su stekle status kandidata ili se tek spremaju predati zahtjev za članstvo u Uniji.