c S
Dnevne novosti

Završila konferencija o utjecaju i nasljeđu ICTY-ja

15.06.2009 08:58 DUBROVNIK, 13. lipnja 2009.(Hina), Izlaganjima o utjecaju Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na društvo u državama bivše Jugoslavije završila je večeras u Dubrovniku dvodnevna međunarodna konferencija "Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju: utjecaj i nasljeđe".
Konferenciju je zatvorila prorektorica za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu Ksenija Turković poručivši da je to što se o temi konferencije moglo razgovarati bez obzira na različita i izdvojena mišljenja jedan od njezinih najvećih rezultata.

U završnom dijelu konferencije izlagali su samostalna novinarka Višnja Starešina, Ozren Žunec s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentarnog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Starešina je govorila o osobnim iskustvima stečenim tijekom niz godina praćenja Haškoga tribunala te na mjestima ratnih zločina koje je istraživala. Spomenula je i neke, kako je rekla "zablude u radu Haškoga suda" za koje smatra da su nastale zbog nedovoljnog poznavanja povijesti ovoga prostora.

Ozren Žunec govorio je pak o nekim kontroverzama kada je riječ o optuženima za ratne zločine, upozorivši da socijalni procesi ne slijede dinamiku koju prati pravna norma.

Govoreći kao povjesničar Ante Nazor je upozorio na utjecaj Tužiteljstva Haškoga suda na stvaranje sliku u javnosti o Domovinskom ratu i vojno-redarstvenoj akciji "Oluja".

S tim u vezi je spomenuo i neke medije te novinare koji, rekao je, "izjave Tužiteljstva prenose kao konačne zaključke, a iz čega se i prije presude zaključuje krivica optuženih, primjerice hrvatskih generala". Nazor smatra da je zadaća povjesničara da, između ostaloga, prikažu i cjeloviti povijesni proces događanja sve do procesa mirne reintegracije.

U radu konferencije sudjelovali su domaći i međunarodni pravni stručnjaci, suci, državni odvjetnici, predstavnici organizacija civilnoga društva za ljudska prava, sociolozi, povjesničari i novinari iz Hrvatske, BiH, Velike Britanije, Srbije, Crne Gore, Nizozemske, Makedonije, Kosova i Njemačke.

Konferenciju su organizirali Pravni fakultet u Zagrebu, Matica hrvatska, Ministarstvo pravosuđa RH - Pravosudna akademija i Centar za ljudska prava. Skup se odvijao uz potporu Ureda OESS-a u Zagrebu te East East programa prekogranične suradnje instituta Otvoreno društvo.