c S
Dnevne novosti

Kosovo danas obilježava prvu obljetnicu donošenja Ustava

15.06.2009 10:42 PRIŠTINA, 15. lipnja 2009.Hina, Kosovo u ponedjeljak obilježava prvu obljetnicu stupanja na snagu Ustava Republike Kosovo, a tim povodom u Prištini će danas boraviti bivši glavni posrednik za status Kosova Martti Ahtisaari, koji će se poslijepodne obratiti zastupnicima Skupštine te će sudjelovati na sastanku Međunarodne upravljačke skupine za Kosovo.
Na svečanoj sjednici kosovskog parlamenta sudjelovat će, uz Ahtisaarija, njegov zamjenik u pregovorima Albert Rohan te izaslanik SAD u pregovorima o statusu Kosova Frank Wisner i bivši predstavnik Europske unije Wolfgang Ischinger.

Ischinger, koji je doputovao sinoć u Prištinu, izjavio je da Kosovo "ide u ispravnom smjeru" i pohvalio kosovske institucije za "provedbu Ahtisaarijeva plana". "Prije proglašenja neovisnosti postojala je zabrinutost da će neovisnost Kosova izazvati nasilje. Drago mi je što se negativna predviđanja nisu ostvarila", rekao je Ischinger.

Ustav Kosova usvojen je 9. travnja, a stupio na snagu 15. lipnja prošle godine. Godinu dana poslije Kosovo je priznalo 60 zemljama od 192 članice UN.

Pregovarački proces, koji je vodio Ahtisaari, rezultirao je izradom Sveobuhvatnog plana o nadziranoj neovisnosti Kosova. Poslije neuspjeha da se Plan odobri u Vijeću sigurnosti UN, zbog protivljenja Rusije, Skupština Kosova proglasila je neovisnost 17. veljače 2008. godine.

Na osnovi Ahtisaarijeva plana izrađen je Ustav i zakoni Kosova, koji obuhvaćaju i mehanizme zaštite prava manjinskih zajednica.

Albanski čelnici ocijenjuju da je ova godišnjica jedan od najznačajnijih trenutaka u jačanju i funkcioniranju neovisne države.

Međunarodni civilni ured u utorak u Prištini organizira i svečanu sjednicu Međunarodne upravljačke skupine, na kojoj će sudjelovati politički direktori za Balkan 25 zemljama članica te skupine te kosovski predsjednik i premijer Fatmir Sejdiu i Hashim Thaci.