c S
Dnevne novosti

Pejčinović Burić u Bruxellesu sudjelovala na Vijeću za vanjske poslove u razvojnom formatu

27.11.2018 07:10 ZAGREB, 26. studenoga 2018. (Hina) - Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u ponedjeljak je sudjelovala na sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu na kojem se raspravljalo o odnosima EU-a i Afrike, budućem proračunu EU-a te o seksualnom nasilju nad ženama u ratnim sukobima, priopćeno je iz ministarstva.

Tijekom sastanka koji se održao u Bruxellesu raspravljalo se o ekonomskoj strategiji za europsko-afričke odnose po pitanju održivog ulaganja i zapošljavanja. Ministrica je u tom kontekstu naglasila da se partnerstvo s Afrikom treba graditi na stvarnim potrebama afričkih partnera, poštivanju lokalnog konteksta i uzajamnoj odgovornosti.Na sastanku se raspravljalo i o prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a (VFO) za razdoblje 2021.-2027. godine te o Instrumentu za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju u dijelu koji se odnosi na financiranje vanjskog djelovanja EU.

U kontekstu obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama sastanak Vijeća završen je raspravom o ravnopravnosti spolova s fokusom na seksualno nasilje nad ženama u ratnim sukobima.Na sastanku su sudjelovali Denis Mukwege i Nadia Murad, dobitnici Nobelove nagrade za mir u 2018. godini, koji su svojim osobnim svjedočanstvima ukazali na odgovornost čitave međunarodne zajednice za djelovanje protiv ove vrste nasilja kao i sankcioniranju počinitelja, stoji u priopćenju. 

Ministrica je govorila o počinjenim zločinima seksualnog nasilja tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj i nužnosti kažnjavanja počinitelja i osiguravanja pravde za žrtve.Ministrica je na marginama sastanka razgovarala s Nevenom Mimicom, povjerenikom Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj o Europskom razvojnom fondu i novoj financijskoj perspektivi, dodaje se u priopćenju.