c S
Dnevne novosti

Asselborn: RH treba ispoštovati zahtjeve Tužiteljstva Haaškog suda

15.06.2009 13:22 LUXEMBOURG, 15. lipnja 2009.(Hina), Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn izjavio je u ponedjeljak da Hrvatska treba ispoštovati zahtjeve Tužiteljstva Haaškog suda ako ne želi dugotrajnu blokadu pristupnih pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.
"Mislim da hrvatska vlada mora učiniti napore, u suprotnom postoji opasnost blokade u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava) koja će trajati", rekao je Asselborn uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Na radnom ručku ministrima će se pridružiti glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz kako bi ih upoznao sa suradnjom zemalja koje su pod nadležnošću ICTY-a.

"Jasno je da Hrvatska treba predati 23 dokumenta ICTY-u. Treba poduzeti sve napore kako bi se ispoštovao zahtjev ICTY-a", rekao je Asselborn

Brammertz je u svom posljednjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a rekao da Tužiteljstvo traži 98 dokumenata, od kojih Hrvatska priznaje postojanje njih 23, ali da do sada nije dostavila nijedan od njih. Riječ je o tzv. topničkim dnevnicima iz operacije Oluje, a vezano je uz suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču pred Haškim sudom.

Hrvatska je od raspravnog vijeća ICTY-a zatražila da ocijeni njezinu suradnju, jer se ne slaže s ocjenom tužitelja Brammertza.