c S
Dnevne novosti

Luxembourg: Hrvatska i Slovenija pokušat će naći rješenje prije summita EU

15.06.2009 14:42 LUXEMBOURG, 15. lipnja 2009.(Hina), Hrvatska i Slovenija ostale su pri svojim stajalištima glede prijedloga za rješenje graničnog prijepora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora i dogovorile su se da će nastaviti razgovore kako bi prije ili tijekom summita EU-a, krajem ovoga tjedna, pronašli rješenje, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.
"Na današnjem sastanku nismo došli do rješenja koje će riješiti granično pitanje i odblokirati hrvatske pregovore jer su jedna ni druga strana ostale na svojim pozicijama", rekao je Jandroković nakon sastanka s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom.

Prije toga sastanka, Rehn o istom pitanju razgovarao s ministrima vanjskih poslova predsjedničke trojke - Francuska, Češka, Švedska. "Povjerenik Rehn je iznio neka svoja kreativna promišljanja, međutim, dogovorili smo se da o tome nastavimo razgovorati u danima koji su pred nama i da pokušamo naći rješenje u europskom duhu, u skladu s europskim načelima prije ili tijekom sastanka Europskog vijeća, koji se održava u četvrtak ili petak", rekao je Jandroković.

Na pitanje je li u sljedećih nekoliko dana moguć sastanak premijera Hrvatske i Slovenije Ive Sanadera i Boruta Pahora, Jandroković je odgovorio: "Vidjet ćemo, dogovorili smo se da ćemo razgovarati i da ćemo u danima koji su pred nama pokušati naći rješenje koje bi zadovoljilo i jednu i drugu stranu".

Jandroković je podsjetio da "Hrvatska ne traži ništa što nije u skladu s načelima EU-a ili da traži nešto više nego što je imala Slovenija ili bilo koja druga država koja je ušla u EU".

Jandroković je također podsjetio da je Hrvatska prihvatila kompromisni prijedlog povjerenika Rehna te da je Slovenija iznijela svoje amandmane koji hrvatskoj strani nisu bili prihvatljivi.

Prema diplomatskim izvorima, predsjednička trojka je na svom sastanku s Rehnom dala "nedvosmislenu potporu nastavku hrvatskih pristupnih pregovora" i istaknula da je važno pronaći rješenje do summita EU-a, koji počinje u četvrtak popodne.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je uoči sastanka kako očekuje da će povjerenik Rehn predstaviti neke nove ideje za rješavanje graničnog spora i nastavak pregovora. Prema europskom diplomatskom izvoru, nije riječ "o novom prijedlogu, nego o podešavanju prethodnoga, ali da se pri tome ne naruši njegova ravnoteža".