c S
Dnevne novosti

Prihvaćen proračun Grada Vinkovaca od 264 milijuna kuna

05.12.2018 07:10 VINKOVCI, 4. prosinca 2018. (Hina), Vinkovačko Gradsko vijeće prihvatilo je na sjednici u utorak većinom glasova proračun Grada Vinkovaca za 2019. godinu od 264 milijuna kuna, koji je gradonačelnik Ivan Bosančić ocijenio perspektivnim i razvojnim. 
"U ovom trenutku u gradu Vinkovcima je aktivno 20-ak gradilišta, a iduće godine bit će ih još više. Cilj nam je da proračun dođe do svakog građanina Vinkovaca i da svaki građanin ima neku korist od proračunskih sredstava. Ta korist se već osjeti jer je po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ove godine u Vinkovcima zaposleno 100 ljudi više nego prošle godine", rekao je Bosančić. 

Predstavljajući proračun, gradska pročelnica za proračun i financije Sanja Lozić je rekla da je u njemu 63 milijuna kuna iz EU fondova te 35 milijuna kuna državnog novca. Oporba nije poduprla proračun. "Nažalost, ovaj proračun je istovjetan proračunima kakvi se u gradu Vinkovcima usvajaju već dugi niz godina, a mi to zovemo klasična abeceda investiranja gradske vlasti.

Zašto abeceda? Zato što se ulaganja svode isključivo na asflat, beton i ciglu, a i kada napravimo neki značajan objekt, ne potrudimo se ispuniti ga pravim sadržajem ili ga upropastimo političkim, kumovskim i rođačkim kadroviranjima, čime se stvara klima društvene nepravde", poručio je vijećnik SDP-a Davor Benić. 

Protiv novog proračuna bio je i Most, od čijih su sedam predloženih amandmana vladajući prihvatili jedan, onaj koji se odnosi na određene lingvističko-sadržajne nedorečenosti. Jedan od predloženih amandmana odnosio se na zahtjev da se izgradi spomenik vinkovačkim braniteljima.

"Smatramo kako nema nikakvih razloga da Vinkovci nemaju spomenik vinkovačkim braniteljima. U lipnju smo podnijeli amandman na tadašnje izmjene proračuna i nije prošao, ali nam je rečeno da će ući u proračun za 2019. godinu, a kako vidimo, toga u proračunu nema te sada to tražimo kroz amandmane", rekao je vijećnik Mosta Darko Posarić. 

Gradonačelnik Ivan Bosančić objasnio je da amandman Mosta nije prihvaćen zato što je Ministarstvo branitelja u svojem proračunu osiguralo novac za izradu projektne dokumentacije za izgradnju spomenika vinkovačkim braniteljima te da nema potrebe da to čini i Grad.