c S
Dnevne novosti

Pahor zadovoljan dopunama Rehnova prijedloga

16.06.2009 08:21 LJUBLJANA, 15. lipnja 2009.(Hina), Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn ponudio novi prijedlog sporazuma o arbitraži i izrazio optimizam glede njegove prihvatljivosti objema stranama, ali nije htio iznositi detalje.
Pahor je komentirajući današnji trilateralni sastanak povjerenika Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova dviju država Samuelom Žbogarom i Gordanom Jandrokovićem, rekao da zasad ne može više reći o novom Rehnovu prijedlogu jer je, kako je dodao, riječ o dokumentu koji još uvijek ima "interni karakter".

"Tekst toga dokumenta sada moramo potanko proučiti, a nije nevažno ni kakvu će odluku donijeti Hrvatska, te hoće li za nju biti prihvatljivi ispravci prijašnjeg prijedloga", rekao je Pahor novinarima na marginama zasjedanja slovenskoga parlamenta.

Pahor je dodao da po njegovu mišljenju, novi Rehnov prijedlog uvažava i neke prijedloge koje je svojim amandmanima dala Slovenija, no da je "još prerano" za ocjenu je li sadašnji prijedlog Sloveniji prihvatljiv.

No, Pahor je optimistično dodao da po njegovu osobnom mišljenju, Rehnov novi prijedlog može biti najbliži onome što je Slovenija zahtijevala, tražeći da se prijašnji nacrt izbalansira i u njemu poštuju slovenski nacionalni interesi.

Isto tako, Pahor je dodao da bi prijedlog mogao biti prihvatljiv i Hrvatskoj jer predstavlja osnovicu za određivanje međudržavne granice.