c S
Dnevne novosti

Le Maire: što prije ukloniti blokadu hrvatskih pregovora

16.06.2009 08:27 LUXEMBOURG, 15. lipnja 2009.(Hina), Blokadu hrvatskih pristupnih pregovora treba ukloniti što je moguće prije jer će to poslije biti puno teže, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu francuski državni tajnik za europske poslove Bruno Le Maire.
"Želimo da se pregovori s Hrvatskom nastave što je prije moguće, da se blokada riješi u najkraćim rokovima. Nadam se da će se pronaći rješenje sljedećih dana, tako da Hrvatska može nastaviti pregovore s EU-om", izjavio je Le Maire, koji je jutros predstavljao Francusku na sastanku predsjedničke trojke EU-a s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Olli Rehn se nakon sastanka s predsjedničkom trojkom sastao i s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova. "Za sada nema rezultata, blokada još nije ukinuta. Ako se to ubrzo ne riješi, poslije će biti mnogo teže postići dogovor", rekao je Le Maire. "Hrvatska je prihvatila novi Rehnov prijedlog, a Slovenija ga je odbacila. Sada postoji drugi, blago promijenjen prijedlog koji ovaj put stvara teškoće za Hrvatsku. Treba nastaviti razgovor i učiniti sve kako bi se sljedećih dana postigao dogovor", rekao je francuski državni tajnik.

Povjerenik Rehn je 22. travnja na sastanku s ministrima Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom predložio da se granično pitanje između dviju zemalja riješi pred ad hoc arbitražnim sudom. Graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredile bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Režim uporabe pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao bi se po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti (equity) i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Hrvatska je prihvatila prijedlog u obliku u kojem je ponuđen, a Slovenija je pristanak uvjetovala prihvaćanjem svojih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga.

Po europskom diplomatskom izvoru, nije riječ o novom Rehnovu prijedlogu, "nego o prilagodbi prijašnjega a da se pritom ne naruši njegova ravnoteža". Povjerenik Rehn je prije jutrošnjih sastanaka izjavio da je potrebno učiniti sve kako bi se našlo rješenje za hrvatsko-slovenski granični prijepor i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora prije sustreta na vrhu EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Po europskom diplomatskom izvoru, skupina zemalja članica EU-a, posebice Francuska, Njemačka i Švedska, pojačat će pritisak na Sloveniju da se odblokiraju pregovori. Diplomatski izvori ne isključuju mogućnost sastanka hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora na rubu sastanaka na vrhu zemalja članica EU-a.