c S
Dnevne novosti

Francuska će od iduće godine oporezivati digitalne divove bez obzira na odluku EU-a

07.12.2018 07:00 PARIZ, 6. prosinca 2018. (Hina/Reuters) - Francuska će od iduće godine oporezivati digitalne divove čak i ako zemlje Europske unije ne postignu dogovor o uvođenju takvog poreza na rezini Unije, izjavio je u četvrtak ministar financija Bruno Le Maire.

Ministri financija EU-a nisu se u utorak uspjeli dogovoriti o oporezivanju digitalnih prihoda unatoč tome što su Njemačka i Francuska pred sam sastanak objavile novi prijedlog kojim bi se porezni fokus usmjerio na kompanije poput Googlea i Facebooka. "Dajem sam sebi rok do ožujka za postizanje dogovora o europskom porezu na digitalne divove", kazao je Le Maire za France 2 televiziju."Ako to ne uspije, uvest ćemo ga na nacionalnoj razini, od 2019.", dodao je.

Neuspjeh ovotjednog sastanka u Bruxellesu bio je udarac za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona čija je vlada u porez uložila značajan politički kapital, napominje Reuters.Ujedno se vremenski poklopio s valom prosvjeda u Francuskoj protiv visokih troškova života i ekonomske politike koja po mišljenju prosvjednika favorizira velike kompanije i bogate građane, izostavljajući siromašnije slojeve stanovništva.