c S
Dnevne novosti

Slovenski mediji i stranke o "novom" Rehnovu prijedlogu

16.06.2009 08:42 LJUBLJANA, 15. lipanj 2009.Hina, Za razliku od svog premijera Boruta Pahora koji je rekao da je u načelu zadovoljan "novim" internim prijedlogom Ollija Rehna koji je po njemu "uvažio neke važne slovenske prijedloge", slovenski mediji su u ponedjeljak sa skepsom ocijenili da Hrvatska i Slovenija nakon novog sastanka Rehna s ministrima vanjskih poslova Samuelom Žbogarom i Gordanom Jandrokovićem "nisu ništa bliži rješenju graničnog spora", te ne očekuju da će doći do skorog proboja koji bi deblokirao hrvatske pristupne pregovore.
Na sastanku u Luxembourgu nije došlo do približavanja stajališta dviju država o Rehnovom procesu, tvrdi Slovenska televizija, dok dopisnica mariborskog lista "Večer" iz Bruxellesa navodi da pokušaj deblokade dolazi u vrijeme "kad proširenje više nije prioritet EU-a", te da će bez obzira na slovensku blokadu Hrvatska morati dokazati koliko je stvarno spremna za članstvo i u svjetlu kritika nekih država na račun suradnje s Haškim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije jer nije predala topničke dnevnike.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV tvrdi - pozivajući se na svoje izvore - da "izmijenjeni" Rehnov prijedlog ne uvažava glavni sadržaj iz slovenskih amandmana, to jest uvažavanje "načela pravičnosti" i postizanja "kontakta s otvorenim morem" zbog čega su mogućnost pristajanja na takav sporazum već odbacile tri oporbene stranke, među kojima i najveća oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše koji smatra da arbitraža bez "načela pravičnosti" ne bi "imala smisla".

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta Ivo Vajgl izjavio je da ono što je Rehn u ponedjeljak predstavio Žbogaru i Jandrokoviću predstavlja "točku do koje je u sadašnjem trenutku mogao doći u traženju kompromisnog rješenja".

Rehn većinu slovenskih dopuna nije uvažio, naveo je Vajgl, pa je sada u Sloveniji o tome potrebno provesti "temeljitu raspravu", dodao je.