c S
Dnevne novosti

Rehn: Novi sastanak s Jandrokovićem i Žbogarom najvjerojatnije u srijedu

16.06.2009 09:07 LUXEMBOURG, 15. lipnja 2009.(Hina), Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da će se "najvjerojatnije u srijedu" ponovno sastati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom istaknuvši da sada postoje "svi elementi" da se hrvatsko-slovenski granični prijepor riješi u kontekstu summita EU-a koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu.
"Jutros sam se sastao s predsjedničkom trojkom, švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, češkim Janom Kohoutom i francuskim državnim tajnikom za europske poslove Brunom Le Maireom te s ministrima Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Nastavili smo razgovore kako bismo pronašli rješenje. Sada će obojica ministara obaviti konzultacije kod kuće i mi ćemo ovoga tjedna nastaviti naš posao, najvjerojatnije u srijedu, prije sastanka Europskog vijeća", rekao je Rehn na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Na rubu toga sastanka u ponedjeljak ujutro Rehn se sastao s predsjedničkom trojkom i s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. Prije jutrošnjih sastanaka Rehn je izjavio da je potrebno učiniti sve kako bi se našlo rješenje za hrvatsko-slovenski granični prijepor i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora prije summita Europske unije koji se održava krajem tjedna.

"Ovo je doista trenutak istine i moramo sve pokušati kako bismo to riješili prije sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak", izjavio je Rehn prije početka sastanka s predsjedničkom trojkom EU-a koju čine Franncuska, Češka i Švedska. Na pitanje što je mislio pod "trenutkom istine", Rehn je odgovorio da se "taj trenutak istine nastavlja" te da postoje "svi elementi da to pitanje riješimo u kontekstu Europskog vijeća".

Europsko vijeće okuplja čelnike država ili vlada zemalja članica EU-a koji će se u četvrtak i petak sastati na summitu u Bruxellesu. Tijekom radnog ručka ministrima vanjskih poslova pridružio se i glavni haški tužitelj Serge Brammertz koji ih je upoznao sa suradnjom s ICTY-em zemalja koje su pod njegovom nadležnošću. Brammertz nakon sastanka nije bio dostupan za izjave.

Prema diplomatskim izvorima, Brammertz je ministrima "izrijekom rekao da Hrvatska u ovom trenutku ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom" jer nije dostavila određene dokumente koje tužiteljstvo traži. Neke zemlje članice EU-a imaju zbog toga rezerve u pogledu otvaranja pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Istodobno te zemlje, osuđuju ponašanje Slovenije koja koristi bilateralni spor za blokiranje pristupnih pregovora.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn izjavio je prije početka sastanka da Hrvatska treba ispoštovati zahtjeve haškog tužiteljstva ako ne želi dugotrajnu blokadu pristupnih pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. "Mislim da hrvatska Vlada mora učiniti napore, u suprotnom postoji opasnost blokade u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava) koja će trajati", rekao je Asselborn uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.