c S
Dnevne novosti

SDP: Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji je rigidan

16.06.2009 09:17 ZAGREB, 15. lipnja 2009.(Hina), Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojeg je predložilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi rigidan je, te uskraćuje pravo na roditeljstvo brojnim parovima koji ne mogu imati djecu, poručeno je sa današnjeg okruglog stola u organizaciji Kluba zastupnika SDP-a.
SDP je nezadovoljan što tim zakonskim prijedlogom nije dozvoljeno zamrzavanje zametaka, već samo jajnih stanica i spermija, te se žena stoga mora podvrgavati dodatnim traumatiziranjima u postupku medicinski potpomognute oplodnje. Također liječenje neplodnosti, kako ga predviđa sporni zakon, odnosi se samo na osobe koje su u braku što je, kako ističu u SDP-u, nedopustivo.

Član saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Mirando Mrsić (SDP) rekao je kako je u Hrvatskoj postojala dugogodišnja praksa zamrzavanja zametaka i jajnih stanica, a ta uspješna praksa hrvatske medicine novim će zakonom nestati.

Iskustvo struke kaže da kada se zamrzne jajna stanica, šansa da je se oplodi kada se odmrzne manja je od jedan posto, rekao je dodajući da će se, zbog zabrane zamrzavanja zametaka, žene izlagati opetovanom riziku hormonske stimulacije.

Zamrzavanje zametaka uobičajena je praksa velikih medicinskih centara u EU, a Hrvatska će biti jedina zemlja u Europi u kojoj će to biti moguće, ustvrdio je Mrsić dodajući kako je čak i onaj zakon iz 1978. bolji od sada predloženog.

Predsjednica Kluba zastupnika SDP-a Milanka Opačić iznijela je zabrinjavajući podatak, prema kojem samo u Gradu Zagrebu ima 28 posto neplodnih parova.

Dr. Veljko Vlaisavljević iz Kliničkog centra u Mariboru i član Upravnog odbora Europskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju ustvrdio je da danas reproduktivna medicina ide u smislu što manjeg traumatiziranja pacijenata u postupku vantjelesne oplodnje. U Sloveniji se, kako je kazao, prilikom medicinski potpomognute oplodnje ne provjerava bračni status parova, a zamrzavanje zametaka je dozvoljeno.

Prema podacima jedne studije koje će uskoro biti objavljena, kako je rekao Vlaisavljević, tijekom studenoga prošle godine 44 para iz Hrvatske bilo su na umjetnoj oplodnji u inozemstvu i to njih 28 u Sloveniji, 15 u Češkoj, te jedan par u Belgiji.

Karmen Simić iz udruge Rode rekla je kako je prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji najradikalniji je i najrestriktivniji u Europi. Sličan je zakon donedavno imala Italija, no Ustavni je sud to riješio na zadovoljstvo talijanskih građana.