c S
Dnevne novosti

Zagrebu novac temeljem tužbe za decentralizirane funkcije

14.12.2018 07:10 ZAGREB, 13. prosinca 2018. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak Ministarstvu financija dala ovlast za sklapanje nagodbe s Gradom Zagrebom radi mirnog rješenja spora te suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u idućoj godini da Zagrebu isplati 268,9 milijuna kuna, temeljem presude zagrebačkog Trgovačkog suda o isplati sredstava za tzv. decentralizirane funkcije.

Riječ je o presudi iz prosinca 2015. godine, a nagodbom će se Ministarstvo financija obvezati da do kraja ove godine Gradu plati 205,9 milijuna kuna glavnice, a najkasnije do 31. ožujka iduće godine još 63 milijuna kuna za dio zakonskih zateznih kamata. Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je današnja odluka posljedica sudskih sporova uslijed rješenja Ministarstva financija iz 2012. godine, u vrijeme SDP-ove Vlade premijera Zorana Milanovića, na koje se Grad Zagreb žalio te dobio sudski spor.

Iznos kamata koje će država platiti, istaknuo je ministar, nešto je manji od jedne četvrtine ukupnih zakonskih zateznih kamata koje, kad bi se obračunale, u ovom trenutku dosežu 260 milijuna kuna. Potpisivanjem nagodbe, Grad Zagreb odrekao bi se prava potraživati taj preostali dio zakonskih zateznih kamata te troškove parničnog postupka od 635 tisuća kuna.

Država bi, sukladno nagodbi u roku od tri dana od dana njezinog potpisivanja, odustala od žalbe koju je 22. prosinca 2015. podnijela protiv navedene presude Visokom trgovačkom sudu.Vlada je, nakon što je proveden proces pregovaranja i mirenja sa sindikatima državnih i javnih službi o osnovici plaće za sljedeću godinu, na sjednici prihvatila zaključak o povećanju osnovice za 3 posto od 1. siječnja i dodatnih 2 posto od 1. rujna.