c S
Dnevne novosti

Britanski parlamentarci podupiru reforme za pristupanje EU-u

16.06.2009 12:02 ZAGREB, 16. lipnja 2009.(Hina), Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica razgovarao je u utorak s članovima Odbora za europske poslove Donjeg doma britanskog parlamenta koji su prenijeli snažnu potporu Velike Britanije reformama potrebnima za pristupanje Hrvatskoj EU-u, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.
Britanske parlamentarce posebno je zanimao proces privatizacije brodogradilišta, reforma pravosuđa te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Vezano za slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora, sugovornici su izrazili nadu da će se Hrvatska i Slovenija što skorije dogovoriti o načinu rješavanja graničnog spora kako bi se nastavio pregovarački proces, navodi se u priopćenju.

Mimica je rekao da unatoč zastoju u pregovorima Hrvatska kontinuirano radi na provedbi reformi i izvijestio britanske parlamentarce da Sabor ove godine planira usvojiti 50-tak europskih zakona, a kao najveće izazove u pregovorima označio poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava i poglavlje 8 -Tržišno natjecanje, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.