c S
Dnevne novosti

Međunarodna upravljačka skupina: Napredak na Kosovu glede demokracije i multietničnosti

16.06.2009 12:22 PRIŠTINA, 16. lipnja 2009.Hina, Međunarodna upravljačka skupina (MUS) za Kosovo sastala se u Prištini povodom prve obljetnice usvajanja Ustava neovisnog Kosova, ocijenivši da je postignut značajan napredak u izgradnji demokratske, multietničke države na načelima demokracije i ljudskih prava.
Razmatrajući stanje na Kosovu nakon proglašenja neovisnosti i izazove koji očekuju daljnju konsolidaciju nove neovisne države, Međunarodna upravljačka skupina, tijelo koji nadzire neovisnost Kosova, pozdravilo je dosadašnja međunarodna priznanja Kosova, kao i nedavni ulazak u Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku.

Na sastanku su sudjelovali najviši kosovski čelnici, predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci, bivši međunarodni posrednik za Kosovo Martti Ahtisaari, koji je i sastavio plan o neovisnosti Kosova, voditelj Međunarodnog civilnog ureda Pieter Feith te visoki diplomatski predstavnici 25 država koje sudjeluju u ovoj skupini.

Ovo je prvi sastanak Međunarodne upravljačke skupine organiziran na ovakvoj razini, na kojemu su ocijenjena postignuća Kosova u prvoj godini proglašenja državnosti.

U priopćenju sa sastanka skupine, koji je organizirao Međunarodni civilni ured u Prištini, ističe se da je Ustav Kosova utemeljen na Deklaraciji o neovisnosti objavljenoj 17. veljače 2008. i Sveobuhvatnom planu za rješenje statusa, što ga je sačinio Maarti Ahtisaari. U priopćenju se navodi da integracija srpske zajednice kao dijela viešetničkog društva na Kosovu ostaje ključni cilj.

To se, kako se dodaje, može postići sudjelovanjem na predstojećim općinskim izborima i angažiranjem u vladinoj inicijativi za decentralizaciju, što će donijeti probitak zajednici kosovskih Srba kao i drugim manjinskim zajednicama. "Reforma lokalne samouprave je vrlo važna kako bi se dalje ojačala općinska uprava u korist svih građana", navela je Međunarodna upravljačka skupina.

Skupina je pozvala vladu i sve odgovorne da nastave uključivati sve etničke zajednice na Kosovu kako bi se odgovorilo na njihove potrebe i našlo praktična rješenja za svakodnevne probleme. U priopćenju se također ističe da su sloboda izražavanja i neovisni mediji prijeko potrebni u demokraciji.

Sukladno tome, Međunarodna upravljačka skupina poziva kosovsku vladu, neovisnu komisiju za medije, kao i druge relevantne činitelje da ulože maksimum u promicanju i jačanju slobode izražavanja na Kosovu. Međunarodna upravljačka skupina izrazila je i svoju potporu naporima koje su poduzeli međunarodni civilni predstavnik Pieter Feith i Međunarodni civilni ured u Prištini.