c S
Dnevne novosti

Musliu i Vukdedović osuđeni na 30 godina zbog ubojstva i otmice Jure Bajde

16.06.2009 13:22 ZAGREB, 16. lipnja 2009.(Hina), Zbog otmice i ubojstva 22-godišnjeg Jure Bajde, sina direktora slovenskog Petrola, danas su na zagrebačkom Županijskom sudu na tridesetogodišnje zatvorske kazne osuđeni Armend Musliu i Vittorio Vukdedović.
Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević optuženima je za ubojstvo mladog Slovenca u lipnju 2007. dosudilo po 25 godina, a za otmicu dodatnih osam, što je objedinjeno u jedinstvenoj nepravomoćnoj kazni od 30 godina zatvora.

Iako nije bilo konkretnih materijalnih dokaza sud je utvrdio da za osuđujuću presudu postoji "zatvoren krug indicija" koje su potkrijepljene iskazima svjedoka i snimkama tajnog praćenja.

Za pomanjkanje materijalnih tragova sutkinja je u obrazloženju presude prozvala policiju. "Ovaj slučaj primjer je kako policija ne treba raditi, jer sve što je mogla upropastiti je upropašteno", kazala je sutkinja. Dodala je da je sudsko vijeće zbog toga tijekom postupka moralo "plesti mrežu indicija", kako bi utvrdilo što se događalo od trenutka kada je Jure Bajda zadnji put viđen u Sloveniji do pronalaska njegova tijela u vinogradu u Moslavačkoj Slatini.

Kao motiv zločina sutkinja je navela otkupninu od 200.000 eura, koliko su nakon otmice optuženici tražili od Bajdinog oca, dodajući da sud nije povjerovao obranama Musliua i Vukdedovića koji su od prvih su iskaza odbacivali bilo kakvu povezanost sa zločinom.

Vukdedović, koji je policiju i doveo do mjesta gdje je mladić bio zakopan, za sve je optužio Musliua, a on je pak tvrdio da je Bajda sam smislio plan kako bi od bogatog oca izvukao novac.

Na suđenju je Musliu za ubojstvo prozvao Vukdedovića i ustvrdio da mu je sve "smjestio" zbog duga od 10 tisuća eura. Kazao je i da je Bajda bio Vukdedovićev prijatelj te da je lažnom otmicom od roditelja želio uzeti novac i kazniti ih, jer se prema njemu nisu odnosili kako je očekivao.

Ipak, Musliu je priznao da je od Bajdinih roditelja, predstavivši se kao otmičar, telefonom tražio otkupninu. No, kazao je da mu je mladić za to ponudio 15 tisuća kuna, što je prihvatio jer se nalazio u teškoj situaciji.

Nakon izricanja presude Musliu i Vukdedović su s lisicama na rukama vraćeni u pritvor u Remetincu, gdje se nalaze od uhićenja prije gotovo dvije godine.