c S
Dnevne novosti

Beč: Vijeće Europe raspravlja o obiteljskim pitanjima

16.06.2009 13:43 BEČ, 16. lipnja 2009.(Hina), Politika zaštite i poticanja obitelji i nataliteta te društveni, gospodarski i osobni čimbenici u tom procesu glavna su tema 29. zasjedanja Konferencije ministara Vijeća Europe nadležnih za obiteljska pitanja koje je u utorak počelo u Austria centru u Beču.
U 60 godina Vijeća Europe i dosadašnjih 28 zasjedanja uvijek je isticana važnost obiteljskih politika za opći razvitak i blagostanje, naglašeno je na početku tog međunarodnog skupa koji je otvorio austrijski predsjednik Heinz Fischer.

On je naglasio da za učinkovitu obiteljsku politiku potrebna suradnja svih slojeva društva. "Moramo biti svjesni koliko je važno i u vremenu kriza poduprijeti mlade ljude u Europi da osnuju obitelj i dobiju djecu, jer se posljednjih godina uočava pad nataliteta. Obitelj ne znači samo unutarnja povezanost partnerstva nego je prijeko potrebno partnerstvo s javnošću, gospodarstvom i politikom", rekao je austrijski predsjednik Fischer.

Sudjelujući na zasjedanju u ime potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, državni tajnik u tom ministarstvu Stjepan Adanić predstavio je podatke o stanju nataliteta u Republici Hrvatskoj, zatim akcije i mjere i sve ono što se poduzima kako bi se povećao natalitet.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku od 2003. do 2008. bilježi se porast nataliteta za 13 posto. "Obitelj je jedna od temeljnih sastavnica hrvatskog društva", naglasio je Adanić i zaključio da Vlada RH vodi sustavnu nacionalnu populacijsku politiku.

Dvadeset i deveto zasjedanje Konferencije ministara Vijeća Europe nadležnih za obiteljska pitanja završit će 17. lipnja donošenjem završne deklaracije.