c S
Dnevne novosti

Hrvatska policija preuzela predsjedavanje nad ENFAST mrežom

18.12.2018 07:20 ZAGREB, 17. prosinca 2018. (Hina) - Hrvatski MUP preuzeo je predsjedavanje nad europskom mrežom ENFAST (European Network Fugitive Active Search Teams) koja okuplja operativne eksperte 28 zemalja članica EU, trećih zemalja i partnerskih agencija kao što su Europol, Interpol i US Marshal Service, koji se bave traganjem, lociranjem i uhićenjem najtraženijih bjegunaca.
Mreža je ustanovljena 2010. na prijedlog belgijske policije, koja je do 2015. vodila predsjedavanje. Od 2015. do 2016. predsjedavanje je vodila njemačka policija , a 2017. i 2018. nizozemska policija."Temeljem dosadašnjih izvrsnih rezultata i aktivnog sudjelovanja u radu ENFAST grupe i rezultatima međunarodne operativne suradnje, razmjene informacija, lociranja i uhićenja najtraženijih bjegunaca, predsjedavanje je ponuđeno policiji Republike Hrvatske za vremenski period 2019. i 2020. godine", izvijestio je MUP u ponedjeljak.

ENFAST financira Europska komisija i jedna je od njenih prioritetnih ekspertnih mreža za vođenje operativne politike, unaprjeđenja rada i treniranja policijskih službenika koji se bave ciljanim traganjem za bjeguncima, novim tehničkim, taktičkim i metodološkim načinima lociranja, tehničkim novitetima koji pomažu u lociranju i uhićenju najtraženijih bjegunaca, globalnim prijetnjama koje se pojavljuju i mogućnostima borbe sa novim pojavnim oblicima.

"Sastavljen je od FAST (Fugitive Active Search Teams) jedinica iz cijele Europe. Eksperti koji neposredno ciljano tragaju za najtraženijim bjeguncima, razmjenjuju informacije i obavijesti te aktivno surađuju u provođenju složenih predmeta. Suradnja je vrlo uspješna, a u posljednjih osam godina rezultati lociranja i uhićenja su u porastu kao i proširenje s novim zemljama članicama", ističu u MUP-u.