c S
Dnevne novosti

Ministarstvo gospodarstva dodijelilo 3,35 milijuna kuna tradicijskim i umjetničkim obrtima

19.12.2018 07:20 ZAGREB, 18. prosinca 2018. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je po programu "Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta" dodijelilo 3,35 milijuna kuna potpora za 76 tradicijskih i umjetničkih obrta, a u utorak su na prigodnoj svečanosti ugovore o tim potporama dobili predstavnici 16 obrta.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat podsjetio je da je inicijalno za ovu godinu bilo predviđeno dva milijuna kuna za taj program, ali je rebalansom dodano još 1,35 milijuna kuna. Za iduću godinu se razmišlja ponoviti natječaj, ali bi on, kaže Horvat, bio "jači" jer potpore od 20 do 50 tisuća kuna mogu biti za nekog obrtnika puno, a za nekog malo.

Horvat je izvijestio i da je izrađen prijedlog izmjena Zakona o obrtu, kojim se potencira metodologija dualnog obrazovanja, a pritom su se oslonili na već poznate sustave kao što su slovenski, austrijski, njemački.Ne bi se trebalo događati da iz srednjih strukovnih škola izlaze djeca koja nisu spremna za tržište rada, koja ne mogu u realni obrt ili trgovačko društvo, koje u školi radi na potpuno drugačijim alatima, smatra Horvat.

Podsjetio je i da je zakonskim izmjenama srušena jedna od barijera, ona o stipendijama višim od 15.000 kuna. Naime, izmjenama Zakona o porezu na dohodak  koje će stupiti na snagu početkom 2019. godine roditelji učenika i studenata koji dobivaju stipendije i u iznosu većem od 15.000 kuna godišnje za njih će moći ostvariti osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji. Ministar je istaknuo kako se od iduće godine, uz pomoć i novca iz europskih fondova, planira stipendirati bar 5.000 učenika, "i to ne iznosom od 9 već od 18 tisuća kuna".