c S
Dnevne novosti

Izglasan Zakon o oprostu za napadače na makedonski parlament

19.12.2018 07:05 SKOPLJE, 18. prosinca 2018. (Hina/AFP) - Makedonski zastupnici donijeli su u utorak zakon o oprostu za sudionike napada na parlament u travnju 2017. u koji su bili upleteni zastupnici nacionalističke stranke VMRO-DPMNE.
U napadu stotinjak nacionalističkih prosvjednika 27. travnja 2017. bilo je puno ranjenih. Prosvjednici su upali u zgradu parlamenta u Skoplju prosvjedujući protiv izbora novog predsjednika tog tijela. Zbog toga su na sudu procesuirane 33 osobe.Pet zastupnika VMRO-DPMNE optuženo je za upletenost u napad, a dio njih istupilo je iz stranke i glasalo za promjenu imena Makedonije nakon sporazuma zaključenog s Grčkom. Čelnici te stranke odlučno se protive promjeni imena.

Parlament je 20. listopada izglasao odluku o izmjenama ustava koje omogućuju promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija u skladu sa sporazumom makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa. Zakon o oprostu neće se primjenjivati na organizatore napada i na počinitelje nasilja. Sudionici događaja iz travnja 2017. protiv kojih su se već vodili sudski procesi moći će zatražiti oprost u roku od pet dana od stupanja zakona na snagu.