c S
Dnevne novosti

Novi sastanak Jandrokovića, Žbogara i Rehna u srijedu u Bruxellesu

16.06.2009 15:22 ZAGREB, 16. lipnja 2009.(Hina), Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordan Jandroković i Samuel Žbogar sastat će se u srijedu u Bruxellesu s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, na još jednom u nizu sastanaka o rješenju hrvatsko-slovenskog graničnog spora i uklanjanju slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora, doznaje se u utorak u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.
Za sada se ne zna kada će se sastanak održati, a pretpostavlja se da će biti tijekom poslijepodneva ili navečer.

Rehn je u ponedjeljak u Luxembourgu izjavio da sada postoje "svi elementi" da se hrvatsko-slovenski granični prijepor riješi u kontekstu summita EU-a koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu.

"Ovo je doista trenutak istine i moramo sve pokušati kako bismo to riješili prije sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak", izjavio je Rehn nakon sastanka s europskom predsjedničkom trojkom te ministrima Žbogarom i Jandrokovićem na rubu sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Jandroković je nakon tih razgovora izjavio da su Hrvatska i Slovenija ostale su pri svojim stajalištima glede prijedloga za rješenje graničnog prijepora i nastavka pregovora i dogovorile se da će nastaviti razgovore kako bi prije ili tijekom summita EU-a, potkraj ovoga tjedna, pronašli rješenje.

Slovenski ministar Žbogar rekao je, pak, da je Rehn iznio dopunjeni prijedlog za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora u kojem su uvaženi neki slovenski prijedlozi.

Po europskom diplomatskom izvoru, nije riječ "o novom prijedlogu, nego o prilagođavanju prethodnoga, ali da se pri tome ne naruši njegova ravnoteža".