c S
Dnevne novosti

Očekuje se početak pregovora o cijeni pšenice

16.06.2009 15:22 ZAGREB, 16. lipnja 2009.(Hina), U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja oko 15 sati bi trebali započeti pregovori predstavnika poljoprivrednih proizvođača i Vlade vezani uz otkupnu cijenu pšenice, a sastanak je zatvoren za javnost.
U ime poljoprivrednika na sastanak su u zgradu Ministarstva poljoprivrede ušli predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek i predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo te predstavnici još 10-tak poljoprivrednih udruga.

Uoči početka pregovora predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović novinarima je izjavio kako među poljoprivrednicima vlada optimizam, jer im je dano obećanje i oni "ne sumnjaju u našu Vladu".

Kako je sastanak zatvoren za javnost nije poznato tko sve pregovara s poljoprivrednicima u ime Vlade, no prema Mavrovićevim riječima pregovore će voditi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

Poljoprivrednici traže otkupnu cijenu pšenice ovogodišnjeg roda od 1,25 kuna za kilogram te cijenu od 2,50 kuna po kilogramu za uljanu repicu, tvrdeći da je to donja granica ispod koje rade s gubitkom.