c S
Dnevne novosti

Saborski odbor za reimenovanje Branka Hrvatina

16.06.2009 15:42 ZAGREB, 16. lipnja 2009.(Hina), Saborski odbor za pravosuđe danas je jednoglasno podupro prijedlog ponovnog imenovanja Branka Hrvatina za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.
Predsjednika Vrhovnog suda po Ustavu imenuje Sabor, na prijedlog predsjednika Republike i uz prethodno mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe.

Hrvatin je na sjednici najavio da će u drugom mandatu nastaviti započete projekte. Činjenicu da je prvi predsjednik Vrhovnog suda za kojega je predloženo reimenovanje Hrvatin tumači kao dokaz da je za hrvatsko sudstvo nastupilo stabilnije vrijeme.

"Najvažnije je da mijenjamo mentalitet u sudstvu, jer nije bitno samo činovnički odraditi posao, rekao je Hrvatin. Naglasio je da je u protekle četiri godine broj neriješenih sudskih predmeta s 1,6 milijuna pao na 860 tisuća.

Iako je zadovoljan suradnjom s Ministarstvom pravosuđa, najavio je da će u idućem mandatu inzistirati da se imenovanje predsjednika sudova premjesti izvan direktnog utjecaja izvršne vlasti.

Hrvatin je kazao kako ni u slijedećem mandatu "neće reagirati u prvoj sekundi", podsjetivši da mu je dio javnosti zamjerio na "zakašnjelu reakciju" na izjave premijera Sanadera o lošem tajmingu presude protiv Branimira Glavaša.