c S
Dnevne novosti

U Ljubljani u srijedu konzultacije o Rehnovim izmjenama

17.06.2009 08:04 LJUBLJANA, 16. lipnja 2009.(Hina), Političke konzultacije o eventualnim izmjenama prijedloga sporazuma o arbitraži s kojima je na sastanku u ponedjeljak ministre vanjskih poslova Samuela Žbogara i Gordana Jandrokovića upoznao Olli Rehn u srijedu će se održati u slovenskom parlamentu, a u međuvremenu slovenski stručnjaci za međunarodno pravo analiziraju ponuđene izmjene ranijeg teksta, javili su u utorak navečer slovenski mediji.
Izvanredna sjednica odbora za vanjsku politiku sazvana je u 12 sati, a održat će se iza zatvorenih vrata, nakon čega je moguće očekivati izjavu za javnost.

U srijedu se održava i redovna sjednica vlade budući da će premijer Borut Pahor u četvrtak biti na sastanku šefova vlada i država članica EU-a u Bruxellesu.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, najnovije Rehnove ideje o mogućim izmjenama njegova prijedloga, koji je Hrvatska inače već prihvatila, nisu na dnevnom redu vladine sjednice, ali nije isključeno da će to pitanje otvoriti ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar koji se iste večeri sastaje s Rehnom i Jandrokovićem.

Slovenska televizija objavila je u utorak navečer u svom središnjem dnevniku da vlada do svoje sutrašnje sjednice očekuje stručno tumačenje pravnika koji bi trebali definirati da li je Sloveniji prihvatljiva formulacija "junction" koja se pojavljuje u novom Rehnovu tekstu, a koja po nekim mišljenjima znači da Slovenija ne bi imala "teritorijalni kontakt" s otvorenim morem, nego jednu vrstu "dimnjaka" kakav je "imala" prema tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek - Račan iz 2001. godine.

Ukoliko bi i Hrvatska i Slovenija u srijedu prenijele Rehnu slaganje s nastavkom procesa, idućeg tjedna bi se u Ljubljani održale i političke konzultacije na razini predsjednika političkih stranaka.

Kako navode slovenski mediji, glavno je pitanje da li bi se s prijedlogom složio Janez Janša, bivši premijer i predsjednik najveće oporbene stranke. Janša je još u ponedjeljak izjavio da bi i najnovije Rehnove ideje trebalo odbiti ako doista ne sadržavaju "načelo pravičnosti" (ex aequo et bono) i teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Interpretacije vladi bliskih ljudi govore, međutim, da je i jedno i drugo navedeno kao mogućnost u Rehnovim novim prijedlozima samo ne izrijekom nego opisno, jer se u izmijenjenom prijedlogu govori da bi u određivanju granice na moru trebalo uvažiti i dobrosusjedstvo, te druge okolnosti.

Povjerenik Rehn je još 22. travnja na sastanku s Jandrokovićem i Žbogarom predložio da se granično pitanje između dviju zemalja rješava pred ad hoc arbitražnim sudom. Graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredile bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne uspiju dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Režim uporabe pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao bi se po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti (equity) i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Iza Rehnova prijedloga stala je i predsjednička trojka - Francuska, Češka, Švedska - a dobio je nepodijeljenu potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 27. travnja u Luxembourgu.

Hrvatska je strana prihvatila 8. svibnja taj prijedlog u obliku u kojem je ponuđen.