c S
Dnevne novosti

Uspostavljanjem ravnateljstva civilne zaštite u MUP-u do više europskog novca

31.12.2018 07:20 ZAGREB, 28. prosinca 2018. (Hina) - Jedna od većih promjena koje se očekuju u resoru Ministarstva unutarnjih poslova u 2019. je uspostava ravnateljstva civilne zaštite kao posljedica spajanja nekoliko agencija u sastav MUP-a, a što bi osim bolje organizacije civilne zaštite trebalo osigurati i više novca iz EU.
"Analize MUP-a i Državne uprave za zaštitu i spašavanje pokazale su da je sektor državne zaštite nedovoljno razvijen i u jednom dijelu zapušten", rekao je ministar novinarima nakon potpisivanja sporazuma za nabavu uređaja za mjerenje brzine.

Novom organizacijom civilne zaštite stoga se želi podići funkcionalnost sustava na način da se u svakom trenutku, kad je riječ o velikim nesrećama i katastrofama zna s kojim snagama se raspolaže s kojim snagama se može izaći na teren i tko upravlja i donosi odluke. Osim za podizanje razine organizacije sustava civilne zaštite to je važno jer će poslužiti kao platforma na kojoj će Hrvatska povući više sredstava iz Europske unije, kazao je Božinović.

Rekao je da su 80 posto troškova nabavke 94 vatrogasna vozila podmirili sredstvima iz Europske unije, podsjetivši da je prva velika nabava prije toga bila 2003. i sve je bilo plaćeno novcem iz državnog proračuna. Božinović je napomenuo da se u višegodišnjem financijskom okviru EU-a ta sredstva povećavaju tri puta."Samo oni koji su organizirani koji znaju, a mi smo pokazali jedno i drugo, moći će povući ta sredstva koja uključuju praktički sve, od opremanja snaga do pokrivanja operativnih troškova", kazao je ministar.

Mogućnosti su velike, dodao je, samo treba čitati europske dokumente, razgovarati s europskim partnerima, ukazati na hrvatske specifičnosti i to će se sigurno odraziti na poboljšanje sustava kad je riječ o svim njegovim sastavnicama, a one od 1. siječnja čine sustav civilne zaštite.

Božinović je rekao i da će prema europskom sustavu za borbu protiv prirodnih katastrofa, RescEU, Hrvatskoj biti europskim novcem plaćeni troškovi slanja snaga u druge države, kao i dio hladnog pogona.