c S
Dnevne novosti

Ahtisaari: Bez gospodarskog razvoja nema članstva u EU

17.06.2009 08:14 PRIŠTINA, 16. lipnja 2009.Hina, Bivši glavni međunarodni posrednik za status Kosova Martti Ahtisaari, koji boravi na Kosovu povodom prve obljetnice kosovskog Ustava i sastanka Međunarodne upravljačke skupine, izjavio je u utorak da je najvažniji kosovski prioritet poboljšanje gospodarskih uvjeta te da bez gospodarskog razvoja nema ni članstva u EU.
"Stvari idu dobro i ulaskom Kosova u Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku otvaraju se mogućnosti za gospodarski razvoj i zapošljavanje mladih. Samo zahvaljujući gospodarskom razvoju Kosovo može ići naprijed", rekao je Ahtisaari u razgovoru s predstavnicima civilnog društva, političkih stranaka i akademske zajednice.

Ahtisaari je izrazio uvjerenost da će ispunjenjem postavljenih standarda Kosovo dobiti pravo na status za članstvo u EU. Dodao je da je jedan od bitnih uvjeta i miran suživot sa susjedima. "Kosovo je neovisna država i ostat će takva, ali se svi moramo angažirati na gospodarskom razvoju", istaknuo je Ahtisaari.

Sudjelujući u raspravi međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pieter Feith ukazao je na problem primjene Ustava na sjeveru Kosova s većinskim Srbima i na drugim područjima nastanjenim Srbima, gdje je potrebno pronaći modalitet kako bi se Ustav učinio funkcionalnim.