c S
Dnevne novosti

Najveće sindikalne organizacije BiH najavile opći štrajk u Federaciji BiH

17.06.2009 08:30 MOSTAR, 16. lipnja 2009.(Hina), Najveće sindikalne organizacije u BiH najavile su u utorak opći štrajk i smjenu vlasti u Federaciji BiH ukoliko se prihvati restriktivni zakon kojega je u ponedjeljak usvojila vlada Federacije a kojim se predviđe smanjenje plaća za deset posto u javnom sektoru i obustava rasta u sljedeće tri godine.
Zbog stand by aranžmana s MMF-om vlasti u BiH moraju napraviti velike uštede u javnoj potrošnji i socijalnom sektoru zbog čega su usvojili interventni zakon koji je izazvao snažna reagiranja sindikalnih organizacija.

"Oni ovim zakonom žele urušiti Federaciju BiH jer ugrožavaju radnike, umirovljenike, branitelje. Savez samostalnih sindikata BiH će učiniti sve kako bi ih spriječio. Natjerat ćemo ih da sve preuzete obveze ispune", priopćeno je u utorak iz Sindikata BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber ocijenio je pak da vlada Federacije BiH izravno uvodi izvanredno stanje u Federaciji najavljujući da će se "Sindikat truditi srušiti takvu vladu". "Spremni smo na opće štrajkove i razne prosvjede jer će njegova primjena izazvati nesagledive posljedice po FBiH", rekao je Biber.

Desetak drugih sindikalnih organizacija najavilo je štrajkove i prosvjede zbog smanjenja plaća.