c S
Dnevne novosti

Tuerk: Pregovori o granici uz EU-posredovanje, bez vremenskih ograničenja

17.06.2009 08:42 LJUBLJANA, 16. lipnja 2009.(Hina), Slovenski predsjendik Danilo Tuerk izjavio je u utorak da Slovenija i Hrvatska trebaju nastaviti pregovore o rješenju graničnog pitanja uz posredništvo Europske komisije i to "bez umjetnih vremenskih ograničenja", kako je naglasio.
Tuerk je, nakon što je primio predsjednika Haškog tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Patricka Robinsona, novinarima koji su ga zamolili za komentar izmjena u prijedlogu arbitražnog sporazuma Ollija Rehna rekao da ne može komentirati "prijedlog s kojim nije upoznat", ali je naglasio da Slovenija i Hrvatska i dalje moraju nastaviti razgovore uz posredovanje Europske komisije.

"Pregovori su uvijek potrebni, a ovdje EU nudi svoje hvalevrijedno i dobronamjerno posredništvo. Zato pregovore treba nastaviti i to bez umjetnih vremenskih ograničenja", rekao je slovenski predsjednik.

Slovenski mediji navode da politički vrh u Ljubljani sa skepsom gleda na pritiske iz Europske unije da se pitanje arbitražnog sporazuma riješi u okviru Europskog vijeća koje se sastaje krajem ovog tjedna.

Politički vrh, prema medijima, ističe da su najnoviji Rehnovi prijedlozi "korak u pravom smjeru", ali da je Sloveniji potrebno više vremena za pravnu analizu ponuđenih izmjena kao i za političke konzultacije budući da premijer Borut Pahor inzistira da prijedlog arbitraže ne može biti uspješan ako ga ne podrži dvije trećine zastupnika u parlamentu.