c S
Dnevne novosti

Novi sastanak o cijeni pšenice 23. lipnja

17.06.2009 08:55 ZAGREB, 16. lipnja 2009.(Hina), Pedeset posto posla je gotovo s naše strane, razgovori o zahtjevima poljoprivrednika o otkupnoj cijeni pšenice od 1,25 kuna po kilogramu se nastavljaju za nekoliko dana, a nadam se da će problem oko cijene pšenice biti riješen na miran način, izjavio je predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo po završetku današnjih pregovora predstavnika Vlade i udruga poljoprivrednika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Iz tog je pak Ministarstva priopćeno da je na današnjem sastanku dogovoreno da će se nastaviti razgovori o dinamici isplate 15 posto razlike poticaja u ratarstvu u utorak, 23. lipnja.

Nastavit će se aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i Vlade za osiguravanje uvjeta za otkup ukupnih količina pšenice za 2009. godinu. Također će se nastaviti pregovori sa otkupljivačima žitarica s ciljem preuzimanja ukupnih količina te definiranja optimalnih troškova otkupa i skladištenja, navode iz Ministarstva poljoprivrede .

"Tema je načeta, ministri i potpredsjednici Vlade su svjesni naših problema i mislim da se rješenje mora naći. Nekih rješenja, vezanih iz problem isplate poticaja već ima i ona će se ovih dana povući u Ministarstvu poljoprivrede, a s otkupljivačima ćemo se dogovoriti oko modela otkupa pšenice", rekao je Laslo.

Kazao je i da se danas nije moglo ništa dogovoriti, jer u ovoj situaciji ne mogu sami odlučiti ni seljaci ni ministri. Moraju se uključiti i otkupljivači i mislim da će sljedeći sastanak donijeti znatno veće mogućnosti da se dogovorimo, istaknuo je.

Napomenuo je da u proizvodnji pšenice postoji problem da je zasijano puno pšenice, koja sva Hrvatskoj, prema očekivanom prinosu, u ovom trenutku neće biti potrebna.

Na pitanje koliko su poljoprivrednici spremni popustiti u svojim zahtjevima, Laslo je rekao da "žele biti realni i realni će ostati". Upitan hoće li ako ne dođe do dogovora na idućem sastanku seljaci ponovo prosvjedovati, kazao je pak da vjeruje da do blokada vjerovatno više neće doći, da vjeruje u mirno rješenje te da se "dogovorom ipak treba i može puno toga napraviti za dobrobit sviju, a da nitko u teme ne bude gubitnik",

Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek istaknuo je pak kako danas utvrđena zaštitna cijenu mlijeka od 2,20 kuna po kilogramu, koja vrijedi od 11. lipnja. Također, rekao je, "od 1. srpnja ide i reprogram kredita, papiri su za to spremni samo se treba utvrditi tko stvarno ima kredite, jer ima onih koji su izvukli novce, a nemaju proizvodnju".

Ako se dogovoreno ne ispuni najavio je nove prosvjede.