c S
Dnevne novosti

Plenković s kanadskim dužnosnikom: CETA prilika hrvatskim poduzetnicima

15.01.2019 07:20 ZAGREB, 14. siječnja 2019. (Hina) - Trgovinski sporazum između EU-a i Kanade prilika je hrvatskim poduzetnicima za plasman proizvoda i usluga na kanadsko tržište, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković.
On se u Banskim dvorima sastao s predsjednikom kanadskog parlamenta Geoffom Reganom koji je rekao da dvije države dijele zajedničke vrijednosti i savezništvo u NATO-u te izvrsnu suradnju i u drugim međunarodnim organizacijama, priopćila je vlada.

Plenković je naglasio je važnost jačanja gospodarske suradnje, osobito povećanja kanadskih investicija u Hrvatsku i daljnjeg rasta trgovinske razmjene koja je u prvih deset mjeseci 2018. porasla za više od 100 posto.Veliki poticaj trgovinskim odnosima je Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazumi između EU-a i Kanade (CETA) kojim se carinske stope ukidaju se za gotovo sve proizvode koje Hrvatska izvozi u Kanadu, a preostala dva posto odnosi se uglavnom na neke poljoprivredne proizvode poput mesa peradi i jaja.

Hrvatska je bila treća zemlja koja je ratificirala CETA-u. U povodu godišnjice stupanja na snagu u utorak će tiskovnu konferenciji održati Regan i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik HGK Luka Burilović i voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Barićević.

Jandroković i njegov kanadski kolega Regan sastali su se ranije u ponedjeljak i pozdravili su dobrobiti trgovinskog sporazuma između Kanade i Europske unije, koji uz članstvo u NATO-u omogućuje jačanje svekolike suradnje dviju partnerskih zemalja.