c S
Dnevne novosti

HPK traži jednake uvjete za sve pri davanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

21.01.2019 07:05 ZAGREB, 18. siječnja 2019. (Hina) - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) zatražili su u petak jednake uvjete za sve zainteresirane prilikom davanja u zakup državnoga poljoprivrednog zemljišta.

Potpredsjednik HPK-a Matija Brlošić podsjetio je na konferenciji za novinare da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu stupio na snagu prije otprilike godinu dana te su jedinice lokalne samouprave trebale izraditi i dostaviti program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. No, poljoprivrednici su nezadovoljni upravo tim programima, rekao je Brlošić.

Ustvrdio je da pojedini načelnici i gradonačelnici konzultiraju poljoprivrednike i zajednički donose programe uzimajući u obzir dosadašnje posjednike i veličinu posjeda koje obrađuje pojedini OPG, dok istovremeno neki ne kontaktiraju s poljoprivrednicima i određuju maksimalnu površinu koja se može dati u zakup, a koja je puno manja od onoga što OPG-ovi trebaju.

Tako se u pojedinim općinama određuje maksimalna površina od 30 hektara, a u njima djeluju OPG-ovi kojima je poljoprivreda jedina djelatnost i obrađuju 50 ili 60 hektara, rekao je Brlošić."Budu li zrcalne Agrokorove tvrtke dobile ugovore koje su imale njihove prethodnice, onda to treba vrijediti i za OPG-ove", istaknuo je."Dakle, ciljano se ide na onemogućavanje daljnjega poslovanja tih OPG-ova, što nije dobro", kazao je Brlošić.Smatra kako veliki i mali poljoprivrednici moraju imati jednake uvjete.

"Primjerice, imamo li OPG koji obrađuje 10 hektara i to mu je osnovna djelatnost, ne može se dogoditi da na osnovi zakona, po nekom prioritetu ili ograničenjem općine, ostane bez zemljišta", rekao je potpredsjednik HPK-a.Iz HPK su poručili kako se ni na koji način ne smije ugroziti opstojnost OPG-ova i srednje velikih tvrtki, a nužnom smatraju i kontrolu korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.