c S
Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti UN raspravljalo o Kosovu

18.06.2009 08:21 WASHINGTON, 17. lipnja 2009.Hina, Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je raspravljalo o izvješću glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o misiji UNMIK-a na Kosovu, u kojem je najavio nastavak djelovanja misije u smanjenom opsegu.
Na sjednici Vijeća sudjelovali su i ministari vanjskih poslova Srbije i Kosova, Vuk Jeremić i Skendar Hyseni. Ban Ki-moon je u svojem izvješću pozvao sve strane na Kosovu, Vijeće sigurnosti UN i međunarodnu zajednicu u cjelini na suradnju i konstruktivno angažiranje u "rekonfiguraciji misije UN-a na Kosovu", 16 mjeseci nakon proglašenja neovisnosti te najmlađe europske države.

Plan rekonfiguracije uključuje proširenu operativnu ulogu Europske unije u području vladavine prava, s europskom misijom EULEX-a pod kišobranom UN-a. Ban je pozdravio preuzimanje pune operativne uloge od EULEX-a, ističući da europska misija mora brinuti o poštivanju prava svih zajednica na Kosovu, uz uske konzultacije s UNMIK-om.

Šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić ustvrdio je da UN zadržava sveukupne ovlasti na Kosovu, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244, te da mora i dalje igrati vitalnu ulogu u koordinaciji svih međunarodnih organizacija koje djeluju pod njegovim kišobranom. On je ponovio protivljenje Beograda neovisnosti Kosova i upozorio da bi se deseci tisuća Srba željeli vratiti na Kosovo, ali ih dočekuje odbijanje kada pokušavaju vratiti svoju nezakonito oduzetu imovinu.

Citirajući podatke Visokog povjerenstva UN za izbjeglice (UNHCR), Jeremić je kazao da se više od 200.000 kosovskih Srba nije vratilo svojim domovima 10 godina nakon rata 1998-99. Tijekom 2008. na Kosovo se vratilo samo 500 Srba, kazao je. Kosovski Srbi su vlastima na Kosovu uputili više od 40.000 zahtjeva za povratkom ilegalno oduzete imovine na koje im nije odgovoreno, rekao je Jeremić, nazivajući iz prognanicima a ne izbjeglicama, kako bi naglasio da Kosovo i dalje smatra dijelom Srbije.

Jeremić je pozvao da UNHCR preuzme ulogu kosovske agencije za imovinu (KPA) u rješavanju zahtjeva za povrat imovine. Kosovski ministar Skender Hyseni optužio je vlasti u Beogradu kako ohrabruju izbjegle kosovske Srbe da ostanu u Srbiji, te odbacio tvrdnje o 40.000 neriješenih zahtjeva za povrat imovine. Potvrdio je predanost Kosova povratku svih izbjeglica i prognanika, te najavio da će agencija KPA obraditi sve zahtjeve za povrat imovine.

Hyseni je naglasio kako više neme potrebe za misijom UNMIK-a na Kosovu, jer je EULEX preuzeo nadzor od UNMIK-a na većem dijelu države.

Zamjenica stalne predstavnice SAD Rosemary DiCarlo i zajmenik britanskog veleposlanika Philip Parham pozvali su vlasti na Kosovu da olakšaju povratak Srba, a Parham je ponudio i britansku pomoć agenciji KPA u rješavanju zahtjeva.

Zamjenik stalnog predstavnika Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN Ranko Vilović pozdravio je preuzimanje nadležnosti na Kosovu od misije EULEX-a u travnju ove godine, ističući da u njoj sudjeluje i Hrvatska.

Također je pozvao na nastavak suradnje s misijom UNMIK-a na Kosovu. UNMIK i dalje igra važnu ulogu u srpskim dijelovima Kosova i predstavlja Prištinu u međunarodnim tijelima gdje pristup Kosovu priječe Rusija i Srbija.