c S
Dnevne novosti

GI Narod odlučuje: Ustavni sud nije ulazio u meritum, ali će to morati na zahtjev Sabora

22.01.2019 07:25 ZAGREB, 21. siječnja 2019. (Hina) - Građanska inicijativa "Narod odlučuje" koja traži raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava tvrdi da Ustavni sud odbacujući ustavnu tužbu inicijative nije ulazio u meritum zahtjeva, ali da će to morati na zahtjev Hrvatskog sabora, te proziva predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da pogrešno tumači ustavni zakon.
"Ustavni sud nije ulazio u meritum zahtjeva GI Narod odlučuje, ali će to biti dužan učiniti i odlučivati o meritumu, odnosno o tome jesu li ili nisu ispunjeni zahtjevi za raspisivanje referenduma odnosno jesu li državna tijela postupala u skladu sa zakonom u onom trenutku kada to od njega zatraži Hrvatski sabor", rekao je na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda Luka Mlinarić, koordinator GI "Narod odlučuje".

Kako je pojasnio, Hrvatski sabor to će biti dužan učiniti sukladno ustavnom zakonu o Ustavnom sudu. "Isključivo Ustavni sud je nadležan odlučivati o tome jesu li ili nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma, a ne Hrvatski sabor na temelju izvješća vlade", naglasio je Mlinarić.

Hrvatski sabor kada razmotri izvješće Vlade imat će samo dvije opcije, odbaciti izvješće Vlade i raspisati referendum o promjeni izbornog sustava ili prihvatiti izvješće Vlade o tome da nisu zadovoljeni uvjeti za raspisivanje referenduma te se morati obratiti Ustavnom sudu koji će tada odlučivati jesu li ili nisu ti uvjeti zadovoljeni, tvrdi Mlinarić."Tada će Ustavni sud odlučivati o meritumu odnosno o svim pitanjima i zahtjevima GI Narod odlučuje o kojima sada nije iz proceduralnih razloga odlučivao", kazao je.

Ustvrdio je i da predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pogrešno tumači Ustavni zakon o Ustavnom sudu tvrdeći da se Sabor može, ali i ne mora obratiti Ustavnom sudu ako smatra da nisu zadovoljeni uvjeti za referendum. "Iz ustavnog zakona o Ustavnom sudu proizlazi kako Ustavni sud mora o tome odlučivati i jedini je nadležan o tome odlučivati", naglasio je Mlinarić.

Koordinator GI Narod odlučuje Tvrtko Krpina rekao je kako im je žao što se Ustavni sud proglasio nenadležnim glede njihovog zahtjeva. Iz činjenica navedenih u zahtjevu, kaže,  jasno je kako je Vlada Andreja Plenkovića prekršila Ustavom zajamčeno pravo građanima na referendum. Podsjetio je i da je GI "Narod odlučuje" prikupila 10 posto više potpisa od broja potrebnog za raspisivanje referenduma koji traži Ustav."Vlada Andreja Plenkoivća samovoljno je i na temelju proizvoljnih kriterija odredila da se 40 tisuća potpisa za prvo i 40 tisuća za drugo pitanje poništava" , ustvrdio je Krpina.

Bez obzira na to koja će biti odluka Sabora ili Ustavnog suda, GI Narod udlučuje najavljuje da će se dalje zalagati da građani na referendumu, neposrednom demokracijom, odlučuju o važnim pitanjima kao što je promjena izbornog zakonodavstva a protiv "ortačkog " odlučivanja vladajućih. U inicijativi ne odbaciju ni mogućnost tužbe Europskom sudu za ljudska prva, no navode da je to najviša instanca kojoj ne mogu pristupiti dok Ustavni sud ne donese pravorijek.Ustavni sud u ponedjeljak je odbacio tužbu referendumske inicijative "Narod odlučuje" koja je tvrdila da joj je povrijeđeno pravo na referendum.