c S
Dnevne novosti

EFJ i IFJ pozivaju HRT da odustane od tužbi protiv predstavnika novinara

24.01.2019 07:05 ZAGREB, 23. siječnja 2019. (Hina) - Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ) pozvale su Upravu Hrvatske radiotelevizije (HRT) da odustane od nedavno podignutih tužbi protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), njegovog predsjednika Hrvoja Zovka i predsjednice Ogranka HND-a na HRT-u Sanje Mikleušević Pavić, priopćio je u srijedu HND.
HND podsjeća da je uprava HRT-a između Božića i Nove godine podigla tužbe zbog navodnih kaznenih djela protiv HRT-ove časti i ugleda protiv HND-a, Zovka i Mikleušević Pavić tražeći ukupnu odštetu od 500.000 kuna. Po informacijama nevladine organizacije "Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa" (OBCT) sve je češći slučaj da se u Hrvatskoj novinare tuži zbog klevete, a u zadnjih nekoliko mjeseci podignuto je dvadesetak tužbi protiv osam medija. 

"To je jasan primjer cenzure“, komentirali su iz HND-a.IFJ i EFJ pridružili su se Regionalnoj platformi za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara te od HRT-a traže da što prije povuče podnesene tužbe."Uprava HRT-a mora prestati s pritiscima na HND i šikaniranjem njegovih predstavnika“, izjavio je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger. Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez podsjeća hrvatske vlasti da je u nedavnom Izvješću o medijskom pluralizmu u Hrvatskoj (EU report on Media Pluralism in Croatia) ukazano na "politizirana postavljanja i otpuštanja na javnom servisu HRT-u“. 

U izvješću se spominje i "sustavno političko uplitanje" u postupke imenovanja koje provodi Uprava HRT-a."Raspušteni Nadzorni odbor je 2016. Hrvatskom saboru podnio izvješće u kojem iznosi mnoge nepravilnosti u upravljanju tim javnim servisom. Izvješće otkriva ozbiljnu krizu upravljanja", stoji u priopćenju HND-a.