c S
Dnevne novosti

Zakon o rudarstvu za HDZ sprječava sivu ekonomiju, za oporbu neprovediv

18.06.2009 08:45 ZAGREB, 17. lipanj 2009.Hina, Zastupnici HDZ-a u Hrvatskom saboru danas su ocijenili kako će se donošenjem konačnog prijedloga zakona o rudarstvu spriječiti siva ekonomija u eksploatiranju mineralnih sirovina, a oporba je ocijenila da je nedorečen pa i neprovediv, ustvrdivši da je toliko nejasan da se ne zna iznos koncesijske naknade.
Nepoznato je pod kojim uvjetima se koncesija dobiva i koliko se plaćaju koncesijske naknade, što je osnova za razvoj korupcije, ocijenio je Goran Beus Richemberg (HNS). Naveo je i primjer jezera Čiče gdje se, kaže, dva puta pečatilo eksploatacijsko polje, ali se potom "u roku odmah", putem ministarstva gospodarstva, izdala privremena dozvola i nastavilo se kopati i potkopavati gradski pročišćivač.

Državna tajnica u tome ministarstvu Tamara Obradović-Mazal odgovorila mu je kako će se kriteriji za dodjelu koncesija propisati uredbom, a koncesijske naknade bit će navedene u svakom pojedinom natječaju.

U SDP-u ocjenjuju da se novi zakon o rudarstvu odnosi samo na nove koncesionare jer je rađen po načelu "tko ima koncesiju - ima je" ili "tko je jamio - jamio je". "Postoji ilegalna eksploatacija, eksploatacija bez valjane koncesije, protupravna prodaja viška iskopa, a pod krinkom čišćenja plovnih putova doslovce se 'guli' riječno dno", upozoravaju u SDP-u i napominju da bi naplatom nezakonita iskapanja bilo dostatno novca i za mljekare i za ratare.

Državna tajnica je odgovorila da su upravo stoga propisali strože mjere i kazne, sve do oduzimanja protupravno stečene imovine. Podsjetivši da imamo 658 eksploatacijskih polja i 193 istražna prostora, najavila je uspostavu jedinstvenog informatičkog sustava mineralnih sirovina, no

Zdenko Franić iz SDP-a je napomenuo kako je takva baza podataka već postojala, ali da je 90-ih godina privatizacijom otišla u privatne ruke.

Josip Đakić (HDZ) pozdravio je što će se novim zakonom o rudarstvu pojednostavniti postupak dobivanja koncesije i istodobno spriječiti siva ekonomija.

Zastupnici su večeras razmotrili i izmjene i dopune zakona o oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a.