c S
Dnevne novosti

VP odbor slovenskog parlamenta bez zaključaka za sastanak Žbogar-Rehn- Jandroković

18.06.2009 08:49 LJUBLJANA, 17. lipnja 2009.(Hina), Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u srijedu se iza zatvorenih vrata upoznao sa informacijom koju je članovima odbora dao ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u vezi sa "sadašnjom međufazom" u trilateralnim razgovorima o sporazumu o arbitraži s Hrvatskom, ali nije donosio zaključke, iznio je nakon sjednice u Ljubljani njegov predsjednik Ivo Vajgl.
"Nismo ulazili u vrijednosnu ocjenu prijedloga", rekao je Vajgl, dodajući da za to nije bilo dovoljno vremena.Žbogar je rekao nakon sastanka da su članovi odbora Rehnov prijedlog dobili "samo na uvid", te da nisu imali priliku da ga dobro prouče. Žbogar nije želio odgovoriti kakav će odgovor u četvrtak dati Rehnu na njegov prijedlog na sastanku s Rehnom i hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem.

"Nećemo javno obrazlagati što ćemo reći u Bruxellesu, ionako previše toga tumačimo", rekao je Žbogar. "Razgovarat ćemo o prijedlogu koji je sada na (pregovaračkom) stolu", pojasnio je Žbogar, dodajući da su članovi odbora o Rehnovu prijedlogu imali različita mišljenja i da ta mišljenja drži korisnima.

Predsjednik najjače oporbene stranke Janez Janša izjavio je da se o Rehnovu prijedlogu ne može opredijeliti jer je bilo premalo vremena da ga prouči, a na pitanje kakvu će poziciju onda u četvrtak na trilateralnom sastanku iznijeti Žbogar rekao je da to treba pitati vladu jer niti ona danas nije donijela konkretan zaključak.

Janša je rekao da izmjene koje je Rehn dao u ponedjeljak nisu velike i da je prerano za ocjenu jesu li one za Sloveniju prihvatljive. Janša inzistira na stajalištu da bi za Sloveniju bio prihvatljiv prijedlog o arbitraži u kojemu bi bilo istaknuto "načelo pravičnosti", a toga u sadašnjem prijedlogu nema.

Bez tog načela ili opisa iz kojega bi bilo jasno da je to načelo u sporazumu o arbitraži sadržano na drugi način za Sloveniju bi arbitraža bila riskantna, ocijenio je Janša.

Nacionalistički čelnik i zastupnik Zmago Jelinčič zaprijetio je nakon sastanka sazivanjem referenduma o članstvu Hrvatske u EU-a ako bi slovenska diplomacija prihvatila sadašnji oblik sporazuma o arbitraži.

Slovenski pravni stručnjak i nekadašnji ministar prometa Marko Pavliha u srijedu je premijeru Borutu Pahoru poslao javno pismo u kojemu ga poziva da ne prihvati sporazum o arbitraži ako u njemu ne bude izrijekom navedeno načelo pravičnosti (ex aequo et bono), kako bi Slovenija pozivajući se na povijesne i druge okolnosti mogla dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem.