c S
Dnevne novosti

Z. Marić: Povećanje prigodnih nagrada osjetilo 466 tisuća zaposlenih

28.01.2019 07:10 ZAGREB, 25. siječnja 2019. (Hina) - Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u petak da je od mjere podizanja neoporezivog iznosa prigodnih nagrada radnicima s 2.500 na 7.500 kuna, korist imalo 466 tisuća zaposlenih te da ukupni isplaćeni iznos prelazi 1,2 milijarde kuna.
Marić je to izjavio u razgovoru s novinarima na marginama konferencije "Utjecaj porezne politike na inovacije i razvoj", koju su organizirali zagrebački Ekonomski fakultet i konzultantsko-revizorska kuća Deloitte.Izmjene pravilnika kojima je maksimalni godišnji iznos neoporezivih primitaka radnika s 2.500 povećan na 7.500 kuna, na snagu su stupile 1. prosinca prošle godine.

Moguće povećanje državnog troška zbog Uljanika i do milijarde kunaNa pitanje ima li država u slučaju pronalaska strateškog partnera za Uljanik grupu i dalje financijsku obvezu sudjelovanja u restrukturiranju, Marić je podsjetio da je na temelju protestiranih jamstava brodogradilištu Uljanik i Uljanik grupi samo u prošloj godini plaćeno više od 2,5 milijarde kuna. Kaže da postoji mogućnost da se taj iznos ove godine još dodatno poveća za "možda čak do milijardu kuna".

Marić između ostalog apostrofira postojanje avansnih odnosno činidbenih jamstava, gdje država jamči kupcu broda koji je uplatio avans za izgradnju broda, a događalo se da je novac povlačen, a da se brod nije počeo niti će se uopće graditi.Samo 46 odluka o iznajmljivačkom paušaluMarić je upozorio da je zaprimljeno samo 46 odluka općinskih i gradskih skupština o paušalnom oporezivanja privatnih iznajmljivača, te apelirao da se procedure na lokalnoj razini ubrzaju.

Kako napominje, to oporezivanje se dobrim dijelom odnosi na turizam i turističku sezonu, koja počinje praktički od uskrsnih blagdana, pa je stoga potrebno ubrzati. Pojašnjava da je dio porezne reforme bio zakon koji se tiče financiranja jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave, kojima je ustupljen kompletan prihod od poreza na dohodak.

Efekt tog zakona, za razliku od očekivanih 1,4-1,5 milijardi kuna, je više od 2,2 milijarde kuna, a na razini svih 576 jedinica to je rast od 18,8 posto, kaže Marić.Upravo s obzirom da je prihod od poreza na dohodak njihov, kaže Marić, donesena je mjera kojom se njima u ingerenciju daje odluka o iznosu paušalnog oporezivanja, ali kao i u slučaju prireza, napominje, dat je raspon od najmanjeg do najvišeg.Upitan za komentar jučerašnjih najava da je ruski Sberbank spreman prodati udio u Agrokoru već u prvoj polovici ove godine, kazao je da informaciju i vijest primio kao i svi ostali u hrvatskoj javnosti, s obzirom da ne komentira nikakva događanja vezana uz Agrokor.

Na inzistiranje novinara tko bi trebao biti poželjan i budući vlasnik tog koncerna, Marić je odgovorio da naglasak treba biti na očuvanju poslovanja i radnih mjesta.Na pitanje kako doživljava "slučaj Tolušić", odnosno objavu fotomontaža koje kompromitiraju potpredsjednika Vlade, Marić je kazao da je i sam proživio slične stvari, a da je Tolušiću savjetovao da prije svega pazi na zdravlje i obitelj.