c S
Dnevne novosti

"Dnevnik": Mesić za dogovorno rješavanje pitanje granica sa Srbijom

18.06.2009 10:42 SUBOTICA, 18. lipnja 2009.(Hina), Otvoreno pitanje granice na Dunavu Hrvatska želi riješiti bilateralnim dogovorom sa Srbijom ali, ako se pokaže da se on ne može postići, do odgovora na spor bi trebalo doći primjenom međunarodnog prava, rekao je za novosadski "Dnevnik" od četvrtka hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, uoči dolaska na summit šefova država centralne Europe u Novom Sadu.
Mesić kaže da otvoreno pitanje granica dvije države treba riješiti "zbog nas samih, naših odnosa i budućnosti", a ne zbog zahtjeva EU, ali pri tome ne treba "brzati sa stvarima, ili ih lomiti preko koljena". "Hrvatska trenutačno ima spor oko granice sa Slovenijom. Mi inzistiramo na tome da se taj spor riješi primjenom međunarodnog prava. Isto bi načelo trebalo važiti i za rješavanje otvorenih pitanja s drugim susjednim zemljama", naveo je Mesić, ističući da bi prvo trebalo pokušati bilateralnim dogovorima.

Predsjednik RH je rekao da od predstojećeg summita, koji će se održati u petak i subotu u Novom Sadu, ne treba čekati čarobna rješenja, ali se u isto vrijeme mora imati na umu da "takvi susreti omogućavaju otvorenu razmjenu mišljenja na zadane teme, kao i o bilateralnim pitanjima, pa se kroz tu razmjenu mogu pojaviti i poticaji, odnosno ideje za rješavanje problema".

"Ja se dobro sjećam kako je upravo ovakav sastanak 2001. godine poslužio kao okvir za potpisivanje deklaracije o načelima daljnje normalizacije odnosa između RH i tadašnje SR Jugoslavije. Potpora što smo je tada na summitu dobili od ostalih zemalja sudionica bila u tome trenutku dragocjena i Zagrebu i Beogradu", naveo je Mesić.

Summit šefova država središnje Europe otvorit će predsjednik Srbije Boris Tadić, a u radu skupa sudjelovat će predsjednici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Češke, Italije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, te BiH.