c S
Dnevne novosti

Most predstavio svoj prijedlog Zakona o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti

30.01.2019 07:25 ZAGREB, 29. siječnja 2019. (Hina) - Most nezavisnih lista predstavio je u utorak svoj prijedlog Zakona o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti, kojim bi troškovi reprezentacije, putnih troškova, prijevoza, ili dnevnica koji se podmiruju iz proračunskih sredstava bili evidentirani i javno objavljeni u Registru troškova.
Zakon koji su uputili u javno savjetovanje predlažu jer se, kažu, u Hrvatskoj nagomilao broj državnih i lokalnih dužnosnika koji u obavljanju svojih dužnosničkih poslova imaju brojne i znatne troškove koji se podmiruju novcem poreznih obveznika.

"I danas u novinama imate objavljen primjer o rastrošnosti šefa jednog Fonda, a takvi primjeri stalno se otkrivaju. Zato bi korisno bilo uspostaviti učinkovit mehanizam nadzora nad trošenjem javnih sredstava. Iako računovodstvena i porezna pravila reguliraju formalne aspekte odobravanja i naknade dužnosničkih troškova, u stvarnosti ne postoji mehanizam nadzora odgovornog trošenja javnih sredstava i njihove nužnosti i ekonomske opravdanosti. Zato smo ovim Zakonom predložili učinkovit mehanizam koji bi nadzirao korištenje novca poreznih obveznika i javnih sredstava“, rekao je na konferenciji za novinare politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Most predlaže da se ustroji Registar troškova koji nastaju u obavljanju javnih dužnosti, a u njemu bi se na jednom središnjem mjestu evidentirali i publicirali relevantni troškovi dužnosnika.„Tri su glavna cilja: da se novac poreznih obveznika koristi razborito i odgovorno radi ostvarivanja javnog interesa, da su svi troškovi koji nastanu u obavljanju javne dužnosti nužni i opravdani, te da javnost ima uvid u trošenje novca poreznih obveznika i drugih javnih sredstava.

Zakonom predviđamo ustrojavanje Registra kao središnje elektroničke baze podataka i njegove dostupnosti na internetskim stranicama Ministarstva financija“, objasnio je Grmoja.Uzor kojim su se vodili u izradi zakona, kako je kazao, bio im je Kanada.

U Registar bi se, prema prijedlogu, upisivali troškovi dužnosnika koji nastanu u obavljanju javne dužnosti, izdaci za službena putovanja u tuzemstvu i inozemstvu (dnevnice, naknade prijevoznih troškova, naknade korištenja privatnog automobila u službene svrhe, troškovi noćenja i drugo) te izdaci po osnovi reprezentacije.

Za svaki pojedinačni trošak u Registar bi se upisalo ime i prezime dužnosnika i dužnost koju obnaša, naziv tijela ili pravne osobe u kojoj dužnosnik obnaša dužnost, vrsta troška, datum nastanka troška, kratka naznaka svrhe troška.