c S
Dnevne novosti

Sanader: Zagreb neće prihvatiti izmjene Rehnovog prijedloga

18.06.2009 11:42 BRUXELLES, 18. lipnja 2009.(Hina), Hrvatska neće prihvatiti izmjene prijedloga povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje graničnog prijepora sa Slovenijom, koji je Hrvatski sabor već prihvatio, a koliko čujem nisu ih prihvatili ni Slovenci, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.
"Hrvatska je prihvatila prijedlog Ollija Rehn i europske trojke još prije nekoliko tjedana u Hrvatskom saboru. Taj prijedlog je još uvijek na stolu. Postoje pokušaji, prije svega Slovenije, da se taj prijedlog izmijeni na štetu Hrvatske, iako je i on već bio kompromis. Mi to naravno nećemo prihvatiti i to je jutros u ime vlade, u ime predsjednika, u ime hrvatskog državnog vrha ministar Jandroković prenio povjereniku Rehnu", rekao je Sanader u Bruxellesu gdje sudjeluje na tribini Zaklade Hans Seidel.

Hrvatski premijer će nakon toga sudjelovati na summitu čelnika Europske pučke stranke. "Kako čujem ni Slovenci nisu zadovoljni s tim, slovenski parlamentarni odbor ga nije prihvatio. Ja ću danas na sastanku Europske pučke stranke, a možda već i ovdje u Zakladi Hans Seidel, iznijeti dva prijedloga hrvatske vlade i tražiti od EU-a da prekine ovaj teatar", rekao je Sanader.

Sastanak povjerenika Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom koji je počeo u četvrtak ujutro prekinut je i bit će nastavljen popodne, rekla je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy.

Premijer Sanader je pozdravio jučerašnji dogovor s Europskom komisijom o modelu privatizacije hrvatskih brodogradilišta. "Mislim da je to veliki uspjeh za Hrvatsku, to je dokaz da bez obzira na slovensku blokadu Hrvatska radi na reformama i da ih nastavlja, a ako se deblokira ova situacija, možemo završiti pregovore za nekoliko mjeseci", rekao je Sanader.