c S
Dnevne novosti

Sanader iznio dva nova prijedloga za deblokadu hrvatskih pregovora

18.06.2009 14:42 BRUXELLES, 18. lipnja 2009.(Hina), Hrvatski premijer Ivo Sanader iznio je u četvrtak u Bruxellesu dva nova prijedloga za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, ako se ne pronađe rješenje na temelju prvog prijedloga povjerenika Ollija Rehna, koji je prihvatio Hrvatski sabor.
Premijer Sanader je to iznio na tribini Zaklade Hanns Seidel te najavio da će s tim upoznati čelnike zemalja članica koji dolaze iz redova Europske pučke stranke. Ako se ne prihvati prijedlog povjerenika Rehna, koji je ujedno i prijedlog predsjedničke trojke, "prijedlog bez amandmana, bez promjena jer je predočen po načelu 'uzmi ili ostavi', onda predlažem da dvije vlade i dva parlamenta donesu zajedničku izjavu u kojoj se kaže da nijedna odluka, ni jedan dokument ne prejudicira granicu", rekao je Sanader.

"Ako se taj prijedlog ne prihvati, onda predlažemo da zatražimo zajedničko mišljenje pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a da nam kažu je li uopće pravno moguće da Hrvatska ili bilo koja druga zemlja u pregovorima s EU-om može prejudicirati granicu. Ako te dvije vodeće pravne službe u Europi kažu da je to moguće, onda ćemo vidjeti koji su to dokumenti i mi smo ih spremni povući jer ne želimo prejudicirati granicu i ne želimo da Slovenija prejudicira", rekao je Sanader nakon dvosatne rasprave na tribini, na kojoj je nazočne diplomate, dužnosnike EU-a, gospodarstvenike i novinare upoznao s hrvatskim stajalištima oko rješenja blokade.

Premijer je naglasio da prihvaćanje jednog od tih prijedloga mora podrazumijevati trenutačnu deblokadu pregovora. U Bruxellesu je u četvrtak započeo novi sastanak povjerenika Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Taj je sastanak prekinut u prijepodnevnim satima i trebao bi biti nastavljen popodne.

Sanader je rekao da Hrvatska neće prihvatiti izmjene prijedloga povjerenika Rehna za rješenje graničnog prijepora sa Slovenijom, koji je Hrvatski sabor već prihvatio, dodajući da je čuo da ga nisu prihvatili ni Slovenci. "Hrvatska je prihvatila prijedlog Ollija Rehna i europske trojke još prije nekoliko tjedana u Hrvatskom saboru. Taj prijedlog je još uvijek na stolu. Postoje pokušaji, prije svega Slovenije, da se taj prijedlog izmijeni na štetu Hrvatske, iako je i on već bio kompromis. Mi to naravno nećemo prihvatiti i to je jutros u ime vlade, u ime predsjednika, u ime hrvatskog državnog vrha ministar Jandroković prenio povjereniku Rehnu", rekao je Sanader.

Sanader je rekao da postoji još jedan način za deblokadu pregovora, a to je da Slovenija kaže da je riječ o bilateralnom pitanju. "To je ono što ja cijelo vrijeme tvrdim, da bilateralno pitanje ne može utjecati na pregovore neke zemlje, pa tako ni Hrvatske, jer je Slovenija 2004. ušla s tim istim otvorenim pitanjem. Ovo nije hrvatsko pitanje, ovo je slovensko-hrvatsko pitanje".

Premijer Sanader nije isključio mogućnost da se tijekom dana sastane sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. "Ako bude potrebe da se nađemo, ako bude nekih izgleda za pozitivno rješenje, onda ćemo se sigurno naći.

Ja sam s njim u telefonskom kontaktu, kao i naši suradnici. Ukoliko Slovenija i dalje bude inzistirala na blokadi, onda će se Europa morati zapitati kakve su to europske vrijednosti na kojima se grade europske integracije i tada će se morati povesti oštra rasprava o budućnosti EU-a", istaknuo je Sanader.

Hrvatski premijer je dodao da je Hrvatska do sada bila suzdržana i da nije htio previše inzistirati na takvim stajalištima dok se ne završe europski izbori. "Nisam htio opterećivati kampanju za europske izbore ovim pitanjem. Sada kada su ti izbori završeni, apsolutno ću inzistirati na tome da Europa ne može biti ili ne biti, stajati ili pasti na pitanju slovenske blokade hrvatskih pregovora. To je apsolutno nedopustivo, to nije ono što su htjeli utemeljitelji EU-a, da se bilateralno pitanje uzima kao poluga za ostvarenje nekog svog egoističnog interesa. Hrvatska jamči da neće prejudicirati granice, a bogami neće prejudicirati ni Slovenija", istaknuo je.

Na pitanje u vezi s problemom tzv. topničkih dnevnika, zbog kojeg su neke zemlje članice EU-a suzdržane u pogledu otvaranja pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, Sanader je rekao da najprije treba pričekati odluku raspravnog vijeća Haaškog suda od kojeg je Hrvatska zatražila da dade mišljenje o njezinoj suradnji. "Ako ta odluka dođe vrlo skoro, a imamo naznake da će biti u iduća dva do tri tjedna, onda će to biti dobra vijest. Ako raspravno vijeće kaže da Hrvatska u potpunosti surađuje, onda je to obvezujuće za sve strane, uključujući i tužiteljstvo. Ako se to ne dogodi, postoji još jedan pravni korak koji ćemo poduzeti", rekao je Sanader, dodavši da ne želi unaprijed o tome spekulirati.

"Mislim da smo na dobrom putu, ono što kažem i što sam već rekao u Vijeću sigurnosti istinito je i točno. Hrvatska u potpunosti surađuje sa sudom u Haagu i ne želim spekulirati koji su to razlozi zbog čega netko nije zadovoljan", rekao je Sanader.